Zomervacht
Lezen voor de lijst
De dertienjarige Brian woont samen met zijn vader Maurice op een afgelegen terrein in een vervallen caravan. Niet de ideale plek om Brians verstandelijk en fysiek beperkte broer Lucien op te vangen als de instelling waar hij woont wordt verbouwd. Toch ziet Maurice hier wel de voordelen van in als blijkt dat er een vergoeding tegenover staat. Dat geld kunnen ze goed gebruiken en hij heeft ‘Brai’ toch om voor Lucien te zorgen?
Maar hoe doe je dat, zorgen voor iemand die niet kan praten? Ondertussen is er ook nog Selma, het meisje dat Brian heeft leren kennen in de instelling van Lucien, en met wie hij dolgraag een ritje maakt op zijn nieuwe brommer. Gelukkig is er net een nieuwe huurder gearriveerd in de leegstaande caravan verderop op het terrein. Emile, bij wie het thuis met zijn vriendin ‘even niet zo lekker loopt’, houdt wel een oogje in het zeil. Maar is deze sympathieke man eigenlijk wel te vertrouwen? En lukt het Brian dan toch een band met zijn broer op te bouwen of groeit de zorg hem boven het hoofd?
Leen het e-book of het luisterboek in de online Bibliotheek-app
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Zomervacht is een ideaal boek als je de overgang van N2 naar N3 wil maken. Het is eenvoudig geschreven en het is niet moeilijk je in te leven in het perspectief van de dertienjarige Brian. Bovendien gaat het over een interessant onderwerp: gehandicapt zijn en hoe daarmee om te gaan. Tegelijkertijd is het boek niet echt ‘spannend’ zoals je misschien gewend bent. Er blijft veel onduidelijk en het zijn juist de vragen die het verhaal oproept, die maken dat je toch wil doorlezen.
Maar ook voor lezers die al wat meer ervaring hebben met het lezen van N3-boeken, valt er aan Zomervacht genoeg te beleven. Let maar eens op de schrijfstijl van Robben. En na het lezen van het boek kun je de titel vast ook beter plaatsen.
Om over na te denken
Hoe bouw je een band op met iemand die niet kan praten?
Hoe maak je de juiste keuzes in het leven als je zelf nog zo veel moet ontdekken?
Kun jij je voorstellen dat de rollen ook omgedraaid kunnen zijn: dat je als kind de zorg voor een van je ouders moet dragen of overnemen? En wat vind je daarvan?
Kun je je onttrekken aan het milieu waarin je opgroeit?
Prijzen
- Genomineerd als Beste Boek voor Jongeren 2019
- Summer Brother (de Engelse vertaling door David Doherty) werd genomineerd voor de International Booker Prize 2021, en bekroond met de Vondel Translation Prize 2021.
Vlogboek
Whyilovethisbook
Wat anderen van dit boek vonden
'Net als in Birk, bestaat dit boek uit enkele ingrediënten die het een onvergetelijk verhaal maken. Het zijn de personages, de setting, de treffende metafoor [met de wespen in de titel] en de spanning die dit alles met zich meebrengt. […] Spanning hoeft niet altijd in scènes vol actie te zitten, maar het kan juist ook heel subtiel zijn. Zomervacht is hier een perfect voorbeeld van.’
Mike van Holsteijn, op: Hebban.nl
‘Een mannenwereld, een verloederde, vieze, slordige en amorele mannenwereld, waar alleen blikjes bier en energiedrank worden gedronken, waar platgereden konijnen van de weg worden geschraapt om als hondenvoer te dienen en waar eten hetzelfde is als friet halen. Het is soms doorzetten om je door zoveel ellende en smerigheid te ploeteren. […] Bepaalde scènes las ik met afgewend hoofd, en dichtgeknepen neus. […] Het contrast tussen deze rauwe omgeving en de zorgzaamheid van Brian is de kracht van Zomervacht.’
Mieke in: NCRV-gids
Robben kan eenvoudig en fantastisch schrijven - ik bleef de eerste hoofdstukken maar mooie zinnen onderstrepen (“Mijn broer woont in een bed op een half uur rijden van onze caravan.”) - en toch bleef ik aan het einde enigszins teleurgesteld achter. Meer, dacht ik, ga nou verder, dieper, haal het onderste uit de kan, in plaats van dat je uitlegt wat al duidelijk was en de boel voorspelbaar laat ontsporen.
Yolanda Entius, in: Trouw
Uittreksel
Log in met je bibliotheekpas en bekijk het uittreksel op Uittrekselbank.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensies
Log in met je bibliotheekpas en bekijk de recensies op Literom.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Over de auteur
Jaap Robben is een veelzijdig schrijver. Hij schrijft voor alle leeftijden, ook poëzie. Zijn eerste kinderboek verscheen in 2008: Zullen we een bos beginnen? In 2014 verscheen zijn romandebuut Birk (N3 op deze website), waarmee hij definitief doorbrak bij het grote publiek en dat inhoudelijk veel overeenkomsten vertoont met Zomervacht. Voor dit laatste boek liet Robben zich inspireren door zijn vroegste jeugdherinneringen aan Piusoord, een instelling voor verstandelijk gehandicapten waar zijn beide ouders werkten. ‘Ik ging wel eens mee, tot mijn vierde jaar. Vond het altijd spannend. Die gebouwen, een omaatje dat over een grasveld schuifelt, die jouw knuffel aait. Maar ook grote kerels met enge gezichten die niet konden praten.’
Op deze site vind je informatie over de auteur: Jaap Robben
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst:
-
Dimitri Verhulst
-
Alex Boogers
-
Walter van den Berg
En ik herinner me Titus Broederland
Auke Hulst
-
Tommy Wieringa