Mystiek lichaam
Lezen voor de lijst
'Mystiek lichaam' gaat over een vrekkige weduwnaar, Gijselhart, zijn naïeve dochter Magda, die Prul genoemd wordt en zijn homoseksuele zoon Leendert Gijselhart, die als kunsthandelaar in New York woont.
In het eerste deel van de roman verheugt vader Gijselhart zich over het feit dat zijn Prulletje weer thuis komt wonen. Hij heeft voor haar een prachtige kamer, het 'Prulmuseum' gereed staan.
Op afstand van zijn familie houdt zoon Leendert Gijselhart zich in het tweede deel van de roman bezig met allerlei levensvragen, zoals de zinloosheid van het bestaan van de homo, aangezien hij als kinderloze geen bijdrage kan leveren aan de voortgaande geschiedenis van generaties.
In het laatste deel keert de aan (toen nog dodelijke ziekte) aids lijdende Leendert terug naar zijn ouderlijk huis. Daar komt, behalve Gijselhart en Prul ook de joodse man Pechman en het kind wonen. Leendert is wat minder welkom, wordt ondergebracht in een schuur.
Ten slotte verhuist Prul met haar man en kind naar Zwitserland. Dan is er nog weinig hoop voor vader Gijselhart en zieke zoon: vader kwijnt langzaam weg en Leendert kijkt de dood in de ogen.
Leen het e-book en luisterboek in de online Bibliotheek-app
Lees alvast een paar bladzijden
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Het boek is geschreven in een 'barokke' stijl: vol versieringen en beeldspraak. Daar moet je als lezer even aan wennen. Door die stijl schept Kellendonk afstand tussen de personages en de lezer. Op die manier maakt Kellendonk het vrijwel onmogelijk om je als lezer te identificeren met één van de personages. Vanaf die 'veilige' afstand valt er voor de lezer echter volop te genieten van de verrassende zinswendingen, diepgaande filosofische gedachtesprongen en bizarre personages en hun verhoudingen. Je kunt het boek goed lezen als een allegorie.
Om over na te denken
In hoeverre is een auteur verantwoordelijk voor uitspraken van zijn personages? Hoe houdt de lezer zich staande in een postmodernistische roman? Schept ironie afstand tussen lezer en personage? Zijn de uitspraken over homoseksualiteit te rijmen met de homoseksuele geaardheid van de auteur zelf?
Prijzen
- Bekroond met de F. Bordewijkprijs.
boekbespreking
boekpromotie
Wat anderen van dit boek vonden
'Pffff, wat een moeilijk boek. Ik heb de grote lijnen wel begrepen, maar de echte diepe betekenis (als die er hoort te zijn tenminste) niet. Maar eigenlijk was het wel een leuk boek. Het was iets totaal anders dan wat ik gewend was.'
Hugo, 6 vwo, op: scholieren.com
'Sommige dingen die hij schreef, waren echt heel mooi beschreven. Heel poëtisch, maar dat maakte het teglijkertijd ook wel weer langdradig. Ik vond het wel goed dat hij zo goed de verdorvenheid van de maatschappij kon weergeven. Ik weet verder ook dat ik niet snel meer een boek van Frans Kellendonk zal lezen, omdat het waarschijnlijk nog te moeilijk voor me is.'
Daphna, op: scholieren.com
'De gebeurtenissen waren in het boek belangrijker dan de gedachten van personen. Het aantal gebeurtenissen was goed. De meeste gebeurtenissen waren abnormaal, maar wel geloofwaardig. Ook was het een verrassend boek. Ik vond het heel erg ranzig toen Broer het lymfevocht van de rijpere jongen opdronk, ik ging echt bijna over mijn nek.'
Anoniem, 5 vwo, op: scholieren.com
Uittreksel
Log in met je bibliotheekpas en bekijk het uittreksel op Uittrekselbank.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensies
Log in met je bibliotheekpas en bekijk de recensies op Literom.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Meer informatie over Mystiek lichaam op literatuurgeschiedenis.org
Op deze site vind je informatie over de auteur: Frans Kellendonk
Meer Lezen voor de lijst over: Christendom
-
Hubert Lampo
-
Joost van den Vondel
-
Doeschka Meijsing
-
Joost van den Vondel