Wat is dyslexie?

Dyslexie en boeken: ze passen beter bij elkaar dan je denkt! Als je dyslectisch bent, kan lezen lastig zijn. Soms zelfs stom. Maar hulpmiddelen maken lezen een stuk makkelijker. Leuker! Of in elk geval minder stom.

Wat is dyslexie

“Dyslexie” is een moeilijk woord. Extra moeilijk als je moeite hebt met woorden. Slim bedacht, hè? Want juist als je “dyslexie” hebt is lezen en schrijven moeilijk. Niet omdat je dom bent, of lui. Maar omdat je hersenen anders werken. Niet al je hersenen. Alleen het stukje dat de baas is over taal.  
Daardoor draai je misschien letters om. Lees je langzamer. Maak je meer fouten. Lukken die spellingsregels niet. Ook niet na heel veel oefenen! 

Help! Ik ben dyslectisch

Dyslexie kun je niet zomaar zien. Dat zou handig zijn: “Hé, daar zit een paarse moedervlek, dus je bent dyslectisch!” Dan kon je al vóór groep 3 hulpmiddelen krijgen. Dan was school een stuk makkelijker! Maar nee. Vaak ontdek je pas dat je dyslectisch bent na een heleboel gedoe met lezen en schrijven.  Horen dat je dyslexie hebt is vast niet leuk. Maar toch kan het ook fijn zijn. Want nu krijg je de juiste hulp. Extra oefeningen, waardoor lezen en schrijven beter gaat. En ook hulpmiddelen die lezen makkelijker maken. Zoals boeken of e-books in een ander lettertype of karaoke-lezen waarbij wordt voorgelezen wat jij intussen leest.  

Dyslexie en boeken lezen

Als lezen lastig is, is het meestal ook niet leuk. Want dan ben je alleen met letters en woorden bezig. Niet met het verhaal.  
Heb jij dat ook? Eet je nog liever gebakken krekels dan dat je een boek leest? Zonde. Want dan loop je ook veel mis. Leuke verhalen. Moppenboeken. Boeken over voetbal, paarden of mummies.  
Gelukkig zijn er hulpmiddelen voor kinderen met dyslexie. Zodat je makkelijker kunt lezen. Boeken waar je blij van wordt. Dus laat die krekels maar met rust!  

Hulpmiddelen bij dyslexie

Wat kan je helpen als je dyslectisch bent? 

  • Makkelijk lezen boeken met korte zinnen en korte woorden. Ja zeg, dat is zeker voor kleuters? Nee, want het verhaal of onderwerp is voor kinderen van jouw leeftijd. Alleen de taal is makkelijker! 
  • E-books bij de Jeugdbibliotheek. In de bibliotheek app vind je een heleboel toffe boeken om online te lezen. Je kunt instellen dat je deze boeken in een speciaal lettertype leest. 
  • Superboek is van Passend Lezen. Als je dyslexie hebt kun je gratis lid worden en de nieuwste titels lezen in Jumboletter! 
  • Yoleo: een leuke manier om lezen te oefenen! Je hoort en ziet de tekst tegelijk. Karaoke-lezen dus. Verdien leespunten en richt daar je eigen online kamer mee in. 
  • De Jeugdbibliotheek heeft ook luisterboeken. Ben je het oefenen met lezen even zat? Wissel lezen dan af met luisteren. Of lees mee met je luisterboeken! 

Lekker lezen met dyslexie

Tuurlijk, het is niet leuk om dyslexie te hebben, maar laat Dagboek van een Muts niet verpesten door die ellendige letters! Ook jij kunt De Griezelbus en Dog Man ontdekken! Probeer maar.