Hugo's geniale wereld: Opdracht

Opdracht niveau Start

De hoofdpersoon van Hugo's geniale wereld is een jongen, Hugo Kotsbos. Voor jongens is het misschien makkelijker om zich in te leven in Hugo dan voor meisjes. Hugo houdt zich bezig met typische jongensdingen en vindt meisjes interessant, maar toch ook best eng. In deze opdracht ga je uitleggen wat meisjes van het boek Hugo's geniale wereld kunnen leren over jongens.

Titel Hugo's geniale wereld
Niveau boek niveau 1
Opdracht niveau Start
Studielast 1 uur
Werkvorm individueel
Focus jongensboek
Je leert wat meisjes kunnen leren van een jongensboek
Gemaakt door Ilse Couweleers

A

Neem de tabel over en noteer in de eerste kolom tien 'typische jongensdingen' die Hugo doet. Leg bij elke situatie uit waarom jongens zo doen. Er is één voorbeeld gegeven.

Jongensdingen Uitleg
Hugo wil de nagels van zijn zus niet lakken. Als het hij het uiteindelijk toch doet om op de computer te mogen, wil hij absoluut niet dat iemand dat te weten komt. Hugo is bang dat de jongens op school hem een mietje zullen vinden. Jongens lakken geen nagels en zeker niet die van hun zus, dat is echt iets voor meisjes.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

B

In het boek lees je ook dingen over meisjes. Neem de tabel over en noteer vier dingen je in dit boek over meisjes kunt leren. Ook hier is alvast één voorbeeld gegeven.

Wat doen meisjes in dit boek? Wat kunnen jongens hiervan leren?
Linde haalt koekjes en zoutjes uit de winkel voor Hugo, terwijl Hugo helemaal niet zo aardig tegen haar doet. Meisjes vinden het ook spannend als ze denken dat iemand anders hen leuk vindt. Dan doen ze soms een beetje zenuwachtig.
1
2
3
4

C

Kijk nog eens naar schema's die je hebt ingevuld. Waarin zijn de jongens en meisjes in het boek gelijk?