Hart van inkt: Opdracht

Opdracht niveau 1 | Illustraties

Houd je van tekenen en vind je het leuk om samen te werken? Dan is dit een geschikte opdracht voor jou. Vind je tekenen minder leuk, kies dan voor opdracht N1 | 2.

Hart van inkt bevat verschillende illustraties. Dat is misschien niet zo gek als je weet dat de schrijfster Cornelia Funke illustrator is. Dat illustraties niet alleen in boeken uit onze tijd voorkomen, blijkt uit Meggies bezoek aan de bibliotheek van Elinor. Daar vindt Meggie een boek uit de middeleeuwen met een prachtige illustratie.

Titel Hart van inkt
Niveau boek niveau 2
Opdracht niveau 1 | Illustraties
Studielast 2 uur
Werkvorm tweetal
Focus illustraties
Je leert wat de functie van illustraties kan zijn
Gemaakt door Ilse Couweleers

A

Vraag 1

Waarom worden sommige boeken geïllustreerd denk je?


Vraag 2

Herlees bladzijde 47 en 48. Waarom werden boeken uit de middeleeuwen geïllustreerd?


Vraag 3

Om te begrijpen wat voor soort afbeelding Meggie in het middeleeuwse boek bekijkt, ga je op zoek naar een voorbeeld. Google bijvoorbeeld op ‘boekverluchtiging middeleeuwen’ of ‘beginletter middeleeuws handschrift’.


B

Jullie gaan straks zelf proberen om allebei een illustratie te maken. Voordat je begint met tekenen, gaan jullie je eerst voorbereiden.

Vraag 1

Kies alle twee het hoofdstuk dat je het meest heeft aangesproken of een hoofdstuk waarbij je een goed idee hebt.


Vraag 2

Noteer de titel op een vel papier. Schrijf verspreid over het vel voor jezelf de drie belangrijkste dingen uit het hoofdstuk op. Dat kunnen gebeurtenissen zijn, maar ook gevoelens of de plaats waar het verhaal zich afspeelt.


Vraag 3

Vertel elkaar wat je hebt opgeschreven en leg uit waarom je dit de drie belangrijkste dingen vindt. Als je door het gesprek anders bent gaan denken over je antwoorden, mag je je antwoorden aanpassen.


Vraag 4

Bedenk nu met zijn tweeën welke beelden er bij de dingen passen die jullie hebben opgeschreven. Schets die beelden op het vel papier naast de woorden die je hebt opgeschreven.


C 

Vraag 1

Blader naar het begin van het hoofdstuk dat je hebt gekozen en bekijk wat de eerste letter van dat hoofdstuk is. Van het hoofdstuk ‘Een nacht vol woorden’ is dat bijvoorbeeld de M van Meggie.


Vraag 2

Maak nu alle twee van de beginletter van je eigen hoofdstuk een mooi versierde versie. Kijk daarvoor naar je antwoorden bij opdracht B en maak een afbeelding waarin je een of meerdere dingen verwerkt die je hebt opgeschreven. Let op, jouw afbeelding moet dus te maken hebben met het hoofdstuk dat je hebt gekozen. Gebruik de plaatjes die je bij opdracht A hebt gevonden eventueel als voorbeeld.


D

Laat de illustraties die jullie hebben gemaakt aan elkaar zien. Stel, jullie illustraties worden opgenomen in Hart van inkt. Een lezer leest de hoofdstukken waarbij jullie een tekening hebben gemaakt niet, maar bekijkt wel jullie illustraties. Zou de lezer het verhaal toch kunnen snappen door alleen naar jullie illustraties te kijken? Leg jullie antwoord uit.