Niemandsjongen
Lezen voor de lijst
De 14-jarige Ahmed houdt zich schuil in een kelder van een groot huis in Brussel. Samen met zijn vader vluchtte hij voor de oorlog in Syrië. Maar tijdens de gevaarlijke overtocht naar Europa verloor hij zijn vader, en nu is Ahmed helemaal alleen. Met niemand om te vertrouwen en nergens om naartoe te gaan, begint hij de hoop te verliezen. Dan ontmoet hij Max, een 13-jarige Amerikaanse jongen die in het grote huis woont en heimwee heeft naar zijn thuisland.
De twee jongens sluiten vriendschap, en Max helpt Ahmed waar hij maar kan. Terwijl het verzet tegen de vele vluchtelingen die Europa overspoelen toeneemt, doet Max iets wat grote gevolgen heeft voor zijn en Ahmeds leven…
Bron: flaptekst
Leen het e-book in de online Bibliotheek-app
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Niemandsjongen is een redelijk dik boek, maar het verhaal wordt steeds spannender. Laat je dus niet tegenhouden om eraan te beginnen, want hoe verder je bent, hoe sneller het lezen gaat!
Ahmed en Max zijn om en om een hoofdstuk aan het woord. Eerst zijn het twee losse verhalen, maar al snel komen de verhalen bij elkaar.
De aanslagen in de Bataclan en in Brussel die worden beschreven in het verhaal zijn waargebeurd. Als je het interessant vindt om hier meer over te weten te komen, kun je informatie hierover opzoeken op internet of erover praten met je ouders of docent.
Om over na te denken
Zou het voor een Amerikaanse immigrant hetzelfde zijn om in Europa te gaan wonen als voor een Syrische immigrant? Hoe zou het voelen om ergens een nieuw bestaan op te moeten bouwen? Zijn er overeenkomsten tussen de huidige vluchtelingensituatie en de Tweede Wereldoorlog?
Prijzen
- Bekroond met een Vlag en Wimpel (2019) Meer informatie
Boekbespreking
Wat anderen van dit boek vonden
Er staan nog geen boekverslagen op Scholieren.com.
'Het boek geeft me een mooi beeld van de vluchtelingencrisis. Ahmed is dan misschien een fictief voorbeeld, maar zijn grootste wens om gewoon weer naar school te kunnen gaan en de rouw die hij
voelt over zijn familie zorgde ervoor dat ik tijdens het lezen soms met tranen in m'n ogen zat. Het boek gaat ook in op de achtergrond van Ahmed en zijn verhaal in Aleppo. Het beeld van de oorlog in Syrië vanuit het perspectief van normale burgers is niet iets wat ik vaak gezien heb, en heeft mijn beeld van de oorlog veel duidelijker gemaakt.'
Anne (15), op: Indewolken.nl
'Heel veel aspecten van het boek zijn terug te leiden op het leven van Katherine Marsh zelf en dat maakt Niemandsjongen een persoonlijk verhaal. Ze kwam zelf als Amerikaanse in Brussel te wonen en haar kinderen gingen naar een Franstalige school. Dit verwerkt ze allemaal in haar boek en daardoor kan ze bepaalde moeilijkheden die Max ervaart beter verwoorden.'
Evy, op: Chicklit.nl
'Wat dit boek extra bijzonder maakt, is dat dit boek totaal anders is dan de meeste boeken over vluchtelingen. Dit is namelijk niet alleen het verhaal van Ahmed, een Syrische vluchteling, maar ook het verhaal van Max. Max is een Amerikaanse jongen die met zijn ouders en zus naar Brussel is verhuisd, omdat zijn ouders daar tijdelijk gaan werken. En Max voelt zich bijna net zo ontheemd als Ahmed. Beide jongens missen hun vrienden, beide jongens spreken de taal niet en Max wordt ook nog eens gepest op zijn nieuwe school.'
Femke, op: Leesbevorderingindeklas.nl
Op deze site vind je informatie over de auteur: Katherine Marsch
Verder lezen op Lezen voor de lijst
Morgen toen de oorlog begon - deel 1
John Marsden
-
Edward van de Vendel en Anoush Elman
-
Angie Thomas
-
Benny Lindelauf