Schildpadden tot in het oneindige: Opdracht

Opdracht niveau 4 | Genre

Hoe je een boek leest, hangt vaak gedeeltelijk af van de verwachtingen die je hebt. En welke verwachtingen je van een boek hebt, hangt vaak weer af van het genre van een boek. Als je een reisverhaal leest, verwacht je dat de hoofdpersoon een reis maakt die uitgebreid wordt beschreven. Je verwacht niet dat er een moord wordt gepleegd die door een speurder wordt onderzocht, want dat hoort meer bij een detective. Veel boeken bevatten kenmerken van meerdere genres.

Titel Schildpadden tot in het oneindige
Niveau boek 3
Opdracht niveau 4 | Genre
Studielast 2 uur
Werkvorm individueel
Focus genre
Je leert reflecteren op het genre van het verhaal.
Gemaakt door Ymkje Visser

Veel boeken bevatten kenmerken van meerdere genres. Hieronder staat een aantal genres.

autobiografische roman – thriller – historische roman – familieroman – psychologische roman – detective – romantiek – sciencefiction – reisverhaal – misdaadroman

  1. Wat waren je verwachtingen van Schildpadden tot in het oneindige, voordat je begon met lezen?
  2. Welk genre past hier het best bij?


B

Vul onderstaande tabel in. Gebruik het internet of je lesmethode voor Nederlands om de omschrijvingen van de genres te vinden.

Genre Omschrijving Past dit genre bij 'Schildpadden tot in het oneindige'? Toelichting
Autobiografische roman
Familieroman
Misdaadroman
Psychologische roman
Reisverhaal Belangrijkste element is reis, verhaal kan zowel verzonnen als waargebeurd zijn Nee Er is geen sprake van een reis.
Romantiek
Young Adult

1. Kijk nog eens naar wat je in de tabel hebt ingevuld en geef dan antwoord op de volgende vraag: waar gaat Schildpadden tot in het oneindige in wezen over?  
2. Sluit dit aan bij de verwachting die je voorafgaand aan het lezen had? Leg je antwoord uit.

B

Als je het boek bijna uit hebt en toe bent aan het dankwoord, kom je erachter dat je eigenlijk een heel persoonlijk verhaal van John Green gelezen hebt.

1. Vind je dat er gezegd kan worden dat Schildpadden tot in het oneindige autobiografisch is? Beargumenteer je antwoord in minimaal 50 woorden.
2. Kun je Schildpadden tot in het oneindige meer of minder waarderen nu je weet dat het gedeeltelijk over John Green zelf gaat? Leg je antwoord uit.


D

John Green heeft iets van zichzelf bloot gegeven in Schildpadden tot in het oneindige en hij is vast extreem benieuwd naar wat mensen hiervan vinden. Schrijf een e-mail naar John Green waarin je vertelt wat je van het boek en zijn persoonlijke boodschap vindt. Je mail moet minimaal een half A4'tje lang zijn. Wees eerlijk!