Brown girl dreaming
Lezen voor de lijst
Jacqueline groeit op als African American tijdens de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw in zowel het zuiden als noorden van Amerika. Daardoor voelt ze zich overal maar half thuis. De slavernij was toen al afgeschaft, maar zwarte Amerikanen hadden in het zuiden van Amerika nog niet dezelfde rechten als witte mensen en hebben daar nog lang voor moeten strijden. Jacqueline beschrijft haar jeugdherinneringen in dichtvorm en geeft daarbij aan hoe belangrijk vriendschap, familie en schrijven en verhalen voor haar zijn.
Leen het luisterboek in de online Bibliotheek-app
Leesaanwijzingen
Brown girl dreaming is in een vrije versvorm geschreven. Dat betekent dat de hoofdstukken uit korte zinnen bestaan die samen gedichten vormen. Doordat Woodson weinig woorden gebruikt, staat er weinig tekst op een pagina en wordt alleen het noodzakelijke verteld. Je moet als lezer zelf veel invullen. Gun jezelf de tijd om het verhaal duidelijk voor ogen te krijgen.
Als je weinig weet over de afschaffing van de slavernij in Amerika kun je het beste eerst wat informatie opzoeken zodat je het belang van het verhaal beter begrijpt. Het kan lastig zijn om de relaties tussen de personages te begrijpen. Voor in het boek staat een stamboom die je daarbij kan helpen.
Om over na te denken
Hoe belangrijk is familie voor jou? Voel jij je altijd dezelfde persoon of hebben mensen en omgevingen daar bijvoorbeeld invloed op? Denk jij dat mensen tegenwoordig overal dezelfde rechten en kansen hebben? Wat is het belang van historische verhalen?
Wat anderen van dit boek vonden
'In korte zinnen en hoofdstukken die soms meer als poëzie dan proza aanvoelen, vertelt Jacqueline het verhaal van haar jeugd die niet altijd over rozen liep. De korte zinnen komen bij momenten echt wel binnen en met die weinige woorden wordt een heel belangrijke boodschap verteld. Dit krachtige verhaal over racisme, opgroeien en familie moet je vooral zelf lezen en beleven!'
Maïté, op: Hetboekenrijk.com
'Het als zwart meisje opgroeien kan natuurlijk, hoe tegen de borst stuitend ook, niet zonder in aanraking te komen met racisme. Woodson (geboren in 1963) heeft nog meegemaakt dat ze niet aan elk tafeltje in een restaurant mochten gaan zitten als zwart gezin, dat in de bus alleen de achterste banken bestemd waren voor wie zwart was. Evenzeer schrijft Woodson over buitengesloten zijn als kinderen van een Jehova's Getuigen-familie - maar vooral dus over verbeelding, familie, afkomst, liefde en vriendschap. Daarmee is Brown girl dreaming een boek dat inzicht biedt, dat genuanceerd geschreven is, dat binnen elk gedicht langzaam lezen afdwingt, maar toch ook snel leest door Woodsons helderheid.'
Edward van de Vendel, op: Edwardvandevendelleestips.blogspot.com
'Ik had dit boek echt graag heel goed gevonden, maar toch werkte het verhaal niet echt voor mij. Ik miste soms een beetje een rode draad, hoewel het boek goed geschreven is. Hoe dan ook denk ik wel dat anderen dit boek wel goed zullen vinden.'
Liana, op: Sterrenregen.wordpress.com
Uittreksel
Log in met je bibliotheekpas en bekijk het uittreksel op Uittrekselbank.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensies
Log in met je bibliotheekpas en bekijk de recensies op Literom.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Opdrachten bij het boek
Over de auteur
Jacqueline Woodson (1963) is een van de meest geprezen Amerikaanse kinderboekenschrijvers. Ze won onder andere de Hans Christian Andersen Award 2020 (ook wel de ‘Nobelprijs van de kinderliteratuur’ genoemd). Brown girl dreaming is haar bekendste werk dat door jongeren over de hele wereld wordt gelezen.
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst:
-
Els Beerten
-
Judy Blundell
-
Ernest van der Kwast
-
Rindert Kromhout