De aanslag: Opdracht

Opdracht niveau 5 | Motto

Anton overkomt een ramp. Tot de grootste rampen die een mens kunnen overkomen horen de zogenaamde natuurrampen. Hieronder verstaan we rampen zoals overstromingen, tsunami's, orkanen, aardbevingen, lawines, vulkaanuitbarstingen, bosbranden. Lees bron 1, een korte Wikipedia-pagina die het begrip 'natuurramp' beschrijft.

Titel De aanslag
Niveau boek niveau 4
Opdracht niveau 5 | Motto
Studielast 1 uur
Werkvorm twee- of drietal
Focus motto
Je leert reflecteren op de betekenis van het motto voor het boek.
Gemaakt door Martijn Koek
Bron 1 nl.wikipedia.org | 'Natuurramp'
Bron 2 vulkanisme.nl | 'Mount Vesuvius'
Bron 3 youtube.com | Pompeii: The Last Day (documentaire BBC)
Bron 4 collectie.tropenmuseum.nl | 'Soulscape Road'

Vraag 1

Wat is het belangrijkste verschil tussen een cultuurramp en een natuurramp? Elke ramp is in zichzelf al een verschrikking. Toch roept de ene ramp bij mensen die van een afstand ernaar kijken andere gevoelens op dan de andere. Discussieer daarover, door bij de volgende zinnen het volgens jullie juiste begrip te omcirkelen en jullie keuze vervolgens uit te leggen:   

Zin A: Een natuurramp is tragischer / minder tragisch / even tragisch dan/als een cultuurramp, omdat …   
Zin B: Een natuurramp is persoonlijker / minder persoonlijk / even persoonlijk als onpersoonlijk dan/als een cultuurramp, omdat …  
Zin C: Een natuurramp maakt de meeste nabestaanden bozer / minder boos / even boos als/dan een cultuurramp, omdat ...   
Zin D: Een natuurramp is angstaanjagender/ minder angstaanjagend / even angstaanjagend als/dan een cultuurramp, omdat ...   


Vraag 2

De aanslag heeft een motto dat ontleend is aan een brief van de Romein Plinius Caecilius Secundus, waarin hij aan de geschiedschrijver Tacitus de uitbarsting van de vulkaan de Vesuvius (in 92 na Christus) beschrijft. Bron 2 is een informatieve internetpagina over de Vesuvius en de uitbarsting die Pompeï verwoestte. Via bron 3 kun je een filmpje kijken dat een impressie geeft van hoe de inwoners van Pompeii de uitbarsting kunnen hebben beleefd. Kijk de eerste twee minuten van dat filmpje en probeer daarna te verklaren wat Plinius bedoelde met de zin die nu het motto vormt van De aanslag.   


Vraag 3

Later in het boek verwijst de verteller nog een keer naar het begrip vulkaan: in de eerste alinea van deel 2. Lees deze alinea. Waarom heeft Mulisch gekozen voor het citaat van Plinius als motto, denken jullie?   


Vraag 4

Lees bron 4. Het is een pagina van het Tropenmuseum in Amsterdam en beschrijft een tentoonstelling van foto's over de wereld na een natuurramp.   


Vraag 5

Lees nog eens het laatste hoofdstuk van De aanslag. Citeer nu minimaal drie zinnen uit het artikel van het Tropenmuseum die je vindt passen bij De aanslag. Leg kort uit waarom je die zinnen van toepassing vindt. Gebruik hiervoor onderstaande tabel.   


Vraag 6

Beargumenteer je mening bij de volgende stellingen. Richt je bij je argumentatie op de antwoorden die je gegeven hebt op alle voorgaande vragen.   

Stelling A: De ramp die Anton overkomt is een natuurramp.
Stelling B: Mulisch had als motto net zo goed een citaat uit een verslag over de ramp met de Titanic, of een aardbeving, of modderstroom kunnen nemen.
Stelling C: Bij De aanslag past eigenlijk geen open einde.

Zin uit artikel van Tropenmuseum die past bij De aanslag Verklaring/ uitleg