De avond is ongemak
Lezen voor de lijst
'De avond is ongemak' is het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind: vlak voor Kerst verdrinkt de oudste zoon Matthies tijdens het schaatsen. Door de ogen van 'Jas', die zich ophoudt in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en hebben niet door hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen.
Onder leiding van Obbe ondernemen de zusjes morbide experimenten met dieren, en Hanna en Jas dromen hartstochtelijk van een redder, een man als Boudewijn de Groot, iemand die hen mee kan nemen naar de overkant...
Leen het e-book en luisterboek in de online Bibliotheek-app
Lees alvast een paar bladzijden
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek of karaokeboek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Dit is een bijzonder boek, maar geen boek dat vrolijk maakt: het is een duistere, beklemmende roman, waar je als lezer soms liever aan wilt ontsnappen. Net als de personages raak je steeds meer
opgesloten in de benauwde wereld die in dit boek beschreven wordt; daar moet je dus wel tegen kunnen. De fantasie van de hoofdpersoon is grenzeloos, en Rijneveld gebruikt in dit verhaal enorm veel beelden. De manier waarop gedachten in elkaar overlopen, gecombineerd met lange, soms ontsporende zinnen, kan het lezen van dit boek voor N3-lezers erg lastig maken.
Deze roman kan dus zowel fascineren als vermoeien en moedeloos maken. Het verhaal speelt in de 21e eeuw, maar het geïsoleerde leven op een boerderij onder invloed van een zwaar gereformeerd geloof (er komen heel wat bijbelteksten in het boek voorbij!) wekt de indruk van een voorbije tijd.
Om over na te denken
Als in een gezin een kind sterft, brengt dat de achterblijvende gezinsleden dan dichter bij elkaar?
Spreken is zilver, zwijgen is goud. Geldt dat ook voor mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt?
Zijn rituelen en dwangmatige handelingen effectieve manieren om angst en onrust in bedwang te houden?
Kun jij je voorstellen dat je gek bent op dieren en ze toch kwelt?
Zouden epidemieën, zoals mond-en-klauwzeer, varkenspest of corona, misschien een straf van God kunnen zijn? Of, als je niet in God gelooft, de wraak van Moeder Natuur?
Prijzen
- De vertaling The Discomfort of Evening is in 2020 bekroond met de International Booker Prize.
- Bekroond met de ANV Debutantenprijs 2019.
- In 2018 ook genomineerd voor de Hebban Debuutprijs, de Libris Literatuurprijs, de OPZIJ Literatuurprijs en de Jan Wolkers Prijs.
Boekbespreking
Vlogboek
Wat anderen van dit boek vonden
"De inhoud is veelomvattend. Een tweede of derde lezing zal nodig zijn om de dieper verborgen lagen in de roman te ontdekken. Rijneveld schrijft spannend, maar niet voor iedereen zal de weg die Jas aflegt gemakkelijk te volgen zijn. Marieke Lucas Rijneveld laat ook nog heel wat te raden over."
Cees van der Pol, scholieren.com
"Marieke Lucas Rijnevelds roman schreeuwt door de vaart waarmee het geschreven is en door deze samenhang om herlezing, niet alleen van De avond is ongemak maar ook van Kalfsvlies. Er valt nog heel veel te ontdekken, ook bij een tweede of derde lezing, daar ben ik van overtuigd. Dan kan ook het werk van Wolkers meegenomen worden, want zijn weergaloze werk vormt een belangrijke inspiratiebron. In De avond is ongemak staat een motto uit een gedicht van Wolkers en er zijn vele inhoudelijke overeenkomsten: de allesbepalende rol van de broer die overlijdt, de liefde voor de natuur, de rol van het geloof, het losworstelen van de ouders, de fascinatie voor de dood en de (ontluikende) seksualiteit. Naast overeenkomsten zijn er echter ook tal van verschillen, want Marieke Lucas Rijnveld weet met vergelijkbare ingrediënten een heel eigen wereld te scheppen. Haar taal is creatiever en als lezer zit je meer onder de huid van de hoofdpersoon. De scheidslijn tussen fantasie en werkelijkheid is dunner, waardoor het verhaal schrijnend en tragisch is."
Miriam Piters, tzum.info
"Ik vond deze een beetje moeilijk. Er zijn veel overeenkomsten te ontdekken met Het smelt en dit is een beetje een rauwe, ranzige, Hollandse versie. De inspiratie door Wolkers is zeker te herkennen. Het boek raakte me soms een beetje kwijt, dan merkte ik dat ik de afgelopen anderhalve bladzijde niet echt gelezen had en moesten ze opnieuw."
Mieke, Goodreads
Uittreksel
Log in met je biebpas en bekijk het uittreksel in de Uittrekselbank. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensie
Log in met je biebpas en bekijk de recensie in LiteRom. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Over de auteur
Marieke Lucas Rijneveld (1991) studeerde een jaar Nederlands, maar stapte al snel over op het schrijven. Inmiddels verdeelt ze haar tijd tussen het schrijven en het werken op een melkveebedrijf.
De avond is ongemak (2018) is haar eerste roman, waar ze vier jaar over gedaan heeft. Tijdens het werken aan dit boek ontstond de dichtbundel Kalfsvlies (2015); hiervoor kreeg ze de C. Buddingh'-prijs 2016 (voor het beste poëziedebuut van het jaar). In verschillende van deze (proza)gedichten zien we elementen die ook in de roman voorkomen. Door de Volkskrant werd Rijneveld uitgeroepen tot literair talent van 2016. Voorlopig hoogtepunt is de bekroning van de vertaling van haar roman, The Discomfort of Evening, met de International Booker Prize (2020); het is voor het eerst dat een Nederlandse roman deze prestigieuze prijs krijgt. Rijneveld: ‘Ik ben zo trots als een koe met zeven uiers!’ Vanaf september 2023 wordt De avond is ongemak in het theater opgevoerd.
In november 2020 verschijnt Mijn lieve gunsteling, een roman die in een aantal opzichten als vervolg op De avond is ongemak gezien kan worden.
Het werk van Rijneveld is tot op zekere hoogte autobiografisch.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Marieke Lucas Rijneveld
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst:
-
Hugo Claus
-
Tommy Wieringa
-
Jan Siebelink
-
Jan Wolkers