De avond is ongemak: Opdracht

Opdracht niveau 3 | Gender

Titel De avond is ongemak
Niveau boek 4
Opdracht niveau 3 | Gender
Studielast 2 uur
Werkvorm individueel
Focus het thema m/v
Je leert te reflecteren op vragen over gender, ook in relatie tot het schrijverschap.
Gemaakt door Pieter Waalewijn
Bron Bron 1
Bron 2

A

1. Weet jij wat genderdysforie is? Als je het woord niet kent, zoek het dan even op. Noteer een goede definitie van dit verschijnsel.

2. Ken jij mensen in je omgeving, of uit de wereld van de media, die – zoals men dat noemt – in het verkeerde lichaam geboren zijn? Hoe sta jij daar tegenover?

3. Marieke Lucas Rijneveld wil, zoals je al aan de voornamen kunt zien, niet in het hokje man of vrouw geduwd worden. Daarom werd hij/zij bij DWDD ook aangeduid als ‘tafelmens’, en niet als tafeldame/-heer; zie bron 1.
Hoe vind jij dat onze samenleving omgaat met zulke gevoelens? Denk bij de beantwoording van deze vraag (in max. 150 woorden) ook aan het NS-besluit om mensen niet langer aan te spreken met ‘Dames en heren’ maar met ‘Beste reizigers’. En is er bij jou op school al een genderneutraal toilet?

4. In bron 2 vind je een interview met Rijneveld aan de hand van de Tien geboden. Lees het stukje dat gaat over het tiende gebod, en vat in een paar zinnen samen wat Rijneveld hier zegt over gender.

 

B

1. Maakt het eigenlijk uit of een boek door een man of een vrouw geschreven is? Leg uit.

2. Lees jij liever een boek van een (mannelijke) schrijver of van een schrijfster? Licht je keus toe. Klopt je antwoord met wat je bij B1 hebt genoteerd?

3. Heel in het algemeen: is het nodig of nuttig iets te weten van de persoon van de kunstenaar (schrijver, schilder, regisseur, componist), of leidt dat alleen maar af van zijn/haar kunstwerk (roman, …)? Licht je antwoord toe, zo mogelijk met voorbeelden.        

 

C

1. In De avond is ongemak gaat het niet specifiek over gender-problematiek. Wel gaat het veel over het ontdekken van seksualiteit. Geef minstens vier verschillende voorbeelden uit de roman waarin naar voren komt hoe (het ontdekken van) seksualiteit een rol speelt in het leven en de gedachten van Jas.

2. Klopt het eigenlijk wel dat ‘gender’ geen thema is in het boek? Op welk punt in het verhaal kwam jij erachter dat Jas een meisje is? Hoe komt het verschil tussen jongens en meisjes in deze roman aan de orde? Beantwoord deze vragen in een stukje tekst van ongeveer 100 woorden.