Overal zit mens
Lezen voor de lijst
Kasper Kind, een wat zonderlinge bio-ingenieur, is beheerder van het bos Mirandel. Hij voelt zich steeds meer ingesloten en belaagd door de mens, die volgens hem inmiddels overal zit, tot in de kleinste moleculen van de aarde, maar in het bijzonder door één mens, Max de Man, een publieksintellectueel en aartsmoralist. Steeds meer raakt hij erdoor geobsedeerd deze Man uit de weg te ruimen.
Aan het begin van het boek krijgt Kasper brieven van zijn zus Eva waarin ze hem vraagt vooral wat contact te zoeken met haar dochter Céline, op wie zij een beetje de grip lijkt te verliezen. Als oom kan hij haar misschien overhalen toch haar studie te vervolgen, in plaats van zich te laten beïnvloeden door haar huisgenoten. Eva is overigens de dochter van Max de Man. Stukje bij beetje wordt duidelijk wat Kasper nu eigenlijk tegen deze man heeft. Zal hij hem uiteindelijk vermoorden?
Leen het e-book in de online Bibliotheek-app
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Het boek bestaat uit twee delen: ‘de fantasie’ en ‘de moord’. Die indeling wekt, net als de titel en ondertitel, meteen nieuwsgierigheid op. In het eerste deel maak je kennis met de ik-persoon Kasper. Je zit opgesloten in zijn gedachten en je weet dus niet helemaal zeker of hij een betrouwbare verteller is. De auteur speelt daar mee. Je krijgt al vrij snel een briefwisseling te lezen tussen Kasper en zijn zus, waardoor je even uit Kaspers perspectief kunt ontsnappen. Vervolgens wordt deze zus, evenals haar dochter én Max de Man, becommentarieerd door Kasper. Op basis van de titel en indeling zou je wellicht wat meer actie verwachten. Dit eerste deel betreft echter vooral gedachten en opvattingen van Kasper over zijn familie, zijn verleden, maar ook over de wereld en de maatschappij. Hij is kritisch over hoe de mens de aarde aan het uitputten is en over de manier waarop Max de Man het publiek in zijn televisieprogramma’s bespeelt. Dat Kasper daarom De Man wil vermoorden, zet aan het denken: wat heeft hij nu precies misdaan? Soms draaft Kasper behoorlijk door in zijn overpeinzingen en fantasieën. Dat kan voor sommige lezers wat langdradig zijn. Aan de andere kant bevat het boek ook humor en soms zelfs hilarische fragmenten.
Als het tweede deel begint, is al meteen duidelijk dat Max de Man niet meer leeft. Het is Kasper dus toch gelukt, denk je als lezer. Je wilt graag weten hoe hij dat heeft klaargespeeld. Deze spanning zorgt ervoor dat je wilt verder lezen, zelfs als ook in dit deel Kaspers gedachten uitvoerig beschreven worden. De plot draagt absoluut bij aan de spanning in dit boek, maar uiteindelijk ligt die spanning toch meer in de ideeën over het klimaat, massamedia, onze verhouding tot de ander en wat te doen met gevoelens van haat en jaloezie.
Om over na te denken
Wat zijn onze duistere kanten? Of heb jij die niet?
Wat doe je met gevoelens van jaloezie of zelfs haat jegens andere mensen?
Schuilt er in ieder van ons een moordenaar?
Zijn er nog plekken op aarde waar de invloed van de mens niet te vinden is?
Prijzen
- Genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2023 (shortlist)
De schrijver over zijn boek
Wat anderen van dit boek vonden
‘Overal zit mens is een indrukwekkende roman over verlangen naar zuiverheid en behoud van individualiteit. In een apocalyptische wereld is het niet meer de moeite waard om uniek te zijn: ‘Wat stelt het vlammetje van het ik nog voor nu de mensheid als geheel aan het opbranden is?’ Petry formuleert als altijd voortreffelijk en weet zijn ernst vaak onder humor te verbergen. Hij verwoordt de motieven van Kasper precies en gedetailleerd, zodat je als lezer zijn obsessies kunt delen. De fraaie natuurbeschrijvingen staan er niet toevallig: Kasper haalt zijn hart op aan de natuur die anders dan de mens nooit liegt.’
Peter Bakema, op: hebban.nl
‘Onderweg zit er best wat humor en cynisme, maar misschien ook net wat te veel spielerei. Want ondanks de degelijke structuur en de spitsvondige taal, slaagde ik er niet in om me in dit boek in te leven.’
Bruno, op: goodreads.com
‘Petry heeft een heerlijke verrassende schrijfstijl, scherp, talig en geestig. 'Ik suizebolde alsof ik daadwerkelijk zopas een oorvijg had ontvangen', schrijft hij. En als Kasper door een drukke straat loopt, wordt hij overdonderd door 'de tropische overvloed aan genetische variatie'.’
Charlotte Remarque, in De Groene Amsterdammer (op LiteRom)
Uittreksel
Log in met je bibliotheekpas en bekijk het uittreksel op Uittrekselbank.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensies
Log in met je bibliotheekpas en bekijk de recensies op Literom.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Over de auteur
Yves Petry (1967) studeerde wiskunde en filosofie aan de KU Leuven. Wiskunde had hij gekozen vanuit een romantische drang naar het absolute. Bij filosofie bestudeerde hij o.a. het wezen van de mystiek. In 1999 debuteerde hij met het veelgeprezen Het jaar van de man. Daarna publiceerde hij nog diverse succesvolle romans, waaronder De maagd Marino (bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2011), maar ook korte verhalen, essays en toneelteksten. Overal zit mens; een moordfantasie is zijn achtste roman.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Yves Petry
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst:
-
Gerbrand Bakker
-
Willem Frederik Hermans
-
Marcellus Emants
-
Thomas Rosenboom