Welke boeken zijn leuk voor peuters?

moeder kinderen voorlezen

Peuters en boekjes: het zijn dikke vrienden. Als voorlezer maak je het feest compleet! Maar hoe doe je dat, een boekje lezen met peuters? Hier vind je voorleestips en een top 10 van de leukste boeken voor peuters.

Het belang van voorlezen aan peuters

Sommige ouders zijn gek op voorlezen. Maar wat als je de kriebels krijgt van die zoete kinderverhalen? Dan helpt het om te weten waar je het voor doet! Want je peuter heeft ongelofelijk veel aan een paar minuten voorlezen per dag. 

Waarom voorlezen?

• Goed voor de taalontwikkeling
• Prikkelt de fantasie
• Moment van rust 
• Geeft plezier en versterkt de band tussen ouder en kind
• Traint de concentratie en luistervaardigheid
• Stimuleert kinderen om verbanden te leggen. Een voorspeller van later schoolsucces

Denk dáár maar aan wanneer je voor de duizendste keer voorleest uit het boek “Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft”!

Welke boekjes kun je voorlezen?

Voor peuters (2-4 jaar) bestaan veel, héél veel verhalen. Gelukkig, want peuters verslinden boeken. Soms letterlijk, met hun grijpgrage handjes! Varieer bij de kleinsten daarom met echte voorleesboekjes – die jij met je leven beschermt – en kartonnen boekjes die ze overal mee naartoe mogen slepen. 

Peuters houden van voorleesverhalen met mooie prenten, zoals de boeken van Ingrid & Dieter Schubert. Bij prentenboeken zonder tekst kun je samen verhalen bedenken. Of kies een kijk- en zoekboek en ga samen op ontdekkingsreis….Leert je peuter op het potje te plassen? Schakel dan de hulp in van “Het grote billenboek”.

Hier vind je volop boekjes over zindelijkheid, aankleden, een broertje of zusje krijgen, letters, cijfers, emoties en slapengaan. Boeken op onderwerp zijn geweldig voor peuters: zo leren ze de wereld beter te begrijpen. 

Top 10 Voorleesboekjes

Voorleestips peuters

  • Maar een boekje lezen met peuters kan eigenlijk altijd! Voor het slapen, na het slapen, zelfs tijdens het eten of de potjestraining. Waarschijnlijk wil je peuter het liefst met je lezen als jij net even lekker zit. Door een vast moment op de dag te kiezen wordt voorlezen een routine. Je peuter weet wat er komt en gaat er alvast goed voor zitten. Denk maar niet dat je een dag mag overslaan!
  • Voorlezen hoeft niet lang te duren. Het mag natuurlijk wél. Elk kind is anders en elke dag is anders. Soms is vijf minuten lang genoeg; een andere keer blijft je peuter ‘deze, deze!’ roepen. Bekijk het per moment. Zo houd je het leuk – voor je peuter en voor jou. 
  • Geef je peuter ruimte om vragen te stellen, plaatjes aan te wijzen, je zin af te maken of een plaatje te benoemen. Stel zelf ook vragen en praat samen over het verhaal. Van interactief lezen leert je peuter ontzettend veel!
  • Weer hetzelfde boekje? Jazeker, weer hetzelfde boekje. Je kind vind dat heerlijk. Elke keer dat je het verhaal voorleest begrijpt je peuter het een beetje beter. Herhaling is goed! Voor je peuter. Voor jou niet? Zet dan eens een voorleesfilmpje aan. 

Naar de voorleesfilmpjes