Echte mannen eten geen kaas: Opdracht

Opdracht niveau 2 | Inhoud

Na het verschijnen van Echte mannen eten geen kaas ontstond er al snel ophef over de geloofwaardigheid van het boek. Mosterd is in veel tv-programma's verschenen waarin zij iedere keer nieuwe en heftige details bekend maakte. Ook over haar loverboy Manou verscheen een documentaire waarin hij ontkent de pooier te zijn geweest van Maria.

Titel Echte mannen eten geen kaas
Niveau boek niveau 1
Opdracht niveau 2 | Inhoud
Studielast 2,5 uur
Werkvorm tweetal
Focus inhoud
Je leert je te verplaatsen in de motieven van de hoofdpersoon en een verhaal reconstrueren
Gemaakt door Gea Veenstra
Bron 1 uitzendinggemist.nl | 'Spraakmakende zaken'
Bron 2 youtube.com | Docu: 'Het exclusieve verhaal van een loverboy'

Stel je voor dat Manou Maria aanklaagt wegens smaad. De aanklacht luidt: het opzettelijk in diskrediet brengen van Manou door Maria. Een van jullie gaat de aanklacht van de officier van Justitie schrijven waarin hij uitlegt wat de aanklacht precies is. De ander schrijft het pleidooi van de advocaat waarin hij Mosterd voor de rechtbank verdedigt verzachtende omstandigheden aanvoert.


Vraag 1


Bekijk samen het programma Spraakmakende zaken waarin Maria vertelt over wat haar overkomen is (bron 1). Noteer allebei drie beschuldigingen van Maria aan het adres van Manou. Noteer meteen of jullie haar geloven en waarom wel/niet.


Vraag 2


Bekijk nu samen de documentaire waarin Manou de aanklachten weerspreekt (bron 2). Noteer meteen of jullie hem geloven en waarom wel/niet.


Vraag 3


Bepaal wie van jullie de aanklacht van de officier van justitie schrijft en wie het pleidooi van de advocaat. Schrijf nu allebei jullie tekst. De stukken moeten ongeveer 300 woorden zijn.


Vraag 4
 

Jullie laten elkaar jullie tekst lezen. Vervolgens verplaatsen jullie je allebei in de rol van rechter. Schrijf samen het vonnis van de rechter. Motiveer het vonnis en leg een straf op.


Vraag 5


Denken jullie dat andere slachtoffers van loverboys blij zullen zijn met het vonnis? Licht jullie antwoord toe.