Vader en dochters: Opdracht

Opdracht niveau 2 | Kwesties

In het verhaal ‘Verliefd’ (blz. 113) schrijft Martin Bril het volgende:
‘Vanaf hun geboorte heb ik over mijn dochters geschreven, soms op momenten dat ik even geen ander onderwerp had, maar ook als ze mij met hun gedrag en opmerkingen zodanig wisten te raken dat er niets anders op zat dan erover te schrijven. Niet altijd waren ze blij met de resultaten, maar dat is normaal …’

Stel je eens voor dat jouw vader of moeder een schrijver (blogger) is die regelmatig stukken schrijft waarin jij een (hoofd-)rol speelt. Of misschien ben je het kind van een fotograaf (influencer op Instagram) en worden er, al sinds je geboren bent, veel foto’s van jou online gezet. Wat zou je daarvan vinden?

Titel Vader en dochters
Niveau boek niveau 1
Opdracht niveau 2 | Kwesties
Studielast 3 uur
Werkvorm individueel
Focus kwesties
Je leert nadenken over de autobiografische elementen in de verhalen van een schrijver
Gemaakt door Sara Janssen
Bron 1 kinderrechten.nl | artikel 16: het recht op privacy
Bron 2 barbaraschrijft.nl | een blogger over het schrijven over je kinderen: 'Help mama blogt'

Vraag 1

Lees eventueel eerst de Literaire theorie over autobiografisch schrijven en schrijf vervolgens een kort betoog (400 woorden) over het privacyrecht van kinderen van schrijvers (bloggers, columnisten), fotografen (influencers) en kunstenaars.

Ga in je betoog in op ‘het onderscheiden van feit en fictie’ waar Bril in het verhaal ‘Verliefd’ over schrijft. Baseer je mening ook op artikel 16 van de grondwet, over privacy (bron 1) én op bron 2: een mening van een bloggende moeder die over haar kinderen schrijft.

(Literaire)theorie

Joke van Balen e.a., Basisboek literatuur. Groningen, Uitgeverij kleine Uil, 2009, p. 22-28.