Tikkop
Lezen voor de lijst
Vriendschap, liefde voor een taal en een land, een verstikkend vissersdorp in Zuid-Afrika en het redden van een verslaafde jongen. Tikkop is een roman over verraad, maar ook over vriendschap en liefde voor een taal en een land.
Het vertelt de geschiedenis van twee blanke mannen - de Nederlander Mulder en de Zuid-Afrikaan Donald - die als student betrokken raakten bij het internationale verzet tegen de apartheid. Na veertig jaar halen ze de banden weer aan en verkennen hun gevoelens van weleer: er is een liefde gedeeld, er zijn vrienden verraden, idealen verloochend. De werkelijkheid van het nieuwe Zuid-Afrika lijkt anders dan de droom van toen.
De in Parijs wonende Mulder vestigt zich een tijd in de Kaap, waar Donald zijn strijd voortzet in een verstikkend vissersdorp. De lokale bevolking voelt zich aan alle kanten verraden: hun visrechten zijn verkwanseld door corrupte leiders, er is geen werk en hun kinderen vluchten in de tik - een goedkope drug.
De twee mannen ontfermen zich over een talentvolle verslaafde die zij een nieuwe toekomst willen bieden - die jongen moet alles goedmaken…
Bron: flaptekst Tikkop. Amsterdam: Augustus, 2010.
Leen het e-book en luisterboek in de online Bibliotheek-app
Lees alvast een paar bladzijden
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek of karaokeboek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Het verhaal speelt zich af in het heden, maar er wordt regelmatig teruggeblikt naar het verleden. Om het verhaal beter te begrijpen, kan het handig zijn om je, ook tijdens het lezen, af te vragen hoe heden en verleden met elkaar verbonden zijn. Het taalgebruik is over het algemeen eenvoudig, maar af en toe worden er Afrikaanse woorden gebruikt. Het is niet erg als je die niet allemaal begrijpt. Interessant om in gedachten te houden: Adriaan van Dis heeft de achternaam van zijn moeder aangenomen. Mulder, de naam van de hoofdpersoon, is de achternaam van Van Dis' vader.
Om over na te denken
Het wordt duidelijk dat het in Zuid-Afrika een grote rol speelt welke huidskleur je hebt. Hoe zit dat in Nederland? In hoeverre wordt je leven bepaald door je etnische afkomst?
Mulder is een buitenstaander ten opzichte van de apartheidsproblematiek. Wat vind jij: hoe ver reikt de verantwoordelijkheid voor leed van anderen? Is het goed om je in te zetten voor problemen waar mensen aan de andere kant van de wereld mee worstelen? Of kun je beter je blik op je naaste omgeving gericht houden?
In hoeverre wordt wie jij bent bepaald door je ouders, of, meer in het bijzonder, je vader?
Boekbespreking
Boekpromotie
Wat anderen van dit boek vonden
'Het boek is realistisch, wat voor mij echt een groot pluspunt is bij een boek. Dit komt doordat ik me dan veel beter in kan beelden, hoe voelt iemand zich? Wat voor keuzes zou ik maken? Etc. De reacties van de hoofdpersonen op de gebeurtenissen zijn voor mij realistisch. Ik vind de keuzes van de hoofdpersonages logisch en ik snap hun gevoelens bij de gebeurtenissen goed.'
Anoniem, 4 havo, op: scholieren.com
'Tikkop is een kenmerkende roman voor Adriaan van Dis als je naar zijn gehele oeuvre kijkt. Hij is reislustig, heeft een voorliefde voor Zuid-Afrika, heeft de taal gestudeerd en voelt zich zelf ook een kind tussen twee culturen (Nederland en Indië). Blijven over de goede bedoelingen van mensen, maar ook de mislukte idealen die het vaak worden. Deze motieven worden opnieuw in deze kleine roman uitgewerkt. Een fijn boek om te lezen. Geschikt voor havo en vwo-eindexamenkandidaten. De amusementswaarde voor hen is m.i. ruim voldoende.'
Kees van der Pol (docent), op: scholieren.com
'Over het boek Tikkop heb ik niet zo veel positiefs te vertellen. Het is geen verhaal dat mij aanspreekt. Het gaat in mijn ogen over een verdwaalde oude man, verdwaald tussen twee culturen. Hij vraagt zich constant af waar hij thuis hoort, maar komt er niet achter. In Afrika voelt hij zich een Europeaan en in Europa voelt hij zich een Afrikaan.'
Matthijs, 6 vwo, op: scholieren.com
Uittreksel
Log in met je biebpas en bekijk het uittreksel in de Uittrekselbank. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensie
Log in met je biebpas en bekijk de recensie in LiteRom. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst
-
Henk van Woerden
-
Arthur Japin
-
Hella S. Haasse
-
Khalid Boudou
-
Robert Anker
-
Annejet van der Zijl
-
Robert Vuijsje