Blauwe maandagen: Opdracht

Opdracht niveau 4 | Motief: muziek

Titel Blauwe maandagen
Niveau boek niveau 4
Opdracht niveau 4 | Motief: muziek
Studielast 1 uur
Werkvorm individueel
Focus motief: muziek
Je leert nadenken over de betekenis van muziek in een verhaal
Gemaakt door Judith de Lang

A


Luister je bij het lezen van romans of schoolboeken naar muziek? Zo ja, wat bepaalt welke muziek je kiest om naar te luisteren?


B


Vraag 1


Het tweede deel van de roman beslaat 28 pagina's. Lees deze nogmaals door en geef een samenvatting in vijf zinnen.   


Vraag 2


Beluister op youtube het nummer 'Walk like an Egyptian' van de Amerikaanse popgroep The Bangles. Zoek de tekst op, print en lees hem.   


Vraag 3


Volgens sommigen is dit nummer ontstaan door een bewuste misinterpretatie van de reliëfs van de oude Egyptenaren. Het was de gewoonte om benen van mensen op zo'n manier af te beelden dat het lijkt of er geen diepte zit in de afbeelding, alsof er geen verschil gemaakt is tussen rechter- en linkerbeen. Zoek een afbeelding van een reliëf op waarbij dit te zien is. Je kunt je voorstellen dat het lopen op twee linker- of rechterbenen nogal wat problemen veroorzaakt in je mobiliteit. Wat is de overeenkomst met de inhoud van het hoofdstuk?   


Vraag 4


In het lopende verhaal wordt Egypte genoemd op pagina 129, waar het vieren van het joodse paasfeest wordt genoemd. Tijdens de Seideravond, de eerste avond van het paasfeest, worden twee belangrijke gebeurtenissen herdacht.   


Vraag 4a


Over welke twee gebeurtenissen gaat het?   


Vraag 4b


In welke religieuze geschriften wordt over deze gebeurtenissen verteld?   


Vraag 5


Welke regel in de songtekst zou je kunnen zien als een soort verwijzing naar de gebeurtenissen uit vraag 4? Noteer deze regel.   


Vraag 6


Zou deze regel uit de songtekst ook van toepassing kunnen zijn op het leven van Arnon Grunberg zoals we dat leren kennen in dit hoofdstuk?   

Geef een bewijs uit het hoofdstuk voor of tegen deze stelling.   


Vraag 7


Stel dat in een nieuwe e-bookuitgave van Blauwe maandagen de mogelijkheid geboden wordt om muziek op de achtergrond te laten meespelen wanneer je dit hoofdstuk uit deel 2 leest. De bedoeling zou daarbij zijn om je leeservaring van dit hoofdstuk te verdiepen.   

Zou je adviseren om deze popsong van The Bangles te draaien, of kies je voor een ander nummer? Licht je antwoord toe.   


Vraag 8


Wat is na deze opdracht jouw oordeel over de titel van het tweede deel van de roman?