De stille plantage
Lezen voor de lijst
Frankrijk, eind zeventiende eeuw. Als hugenoot Raoul de Morhang verbannen wordt uit zijn thuisland, trekt hij met zijn vrouw en haar twee zussen naar Amsterdam. Daar voelen zij zich echter niet thuis. Dan hoort Raoul over een paradijselijke kolonie, slechts een zeereis van Amsterdam verwijderd: een tropisch land met een overschot aan vruchtbare aarde. Hij besluit het avontuur in dat land, Suriname, aan te gaan.
Raoul wil er echter geen 'normale' plantage runnen, maar een waarop de slaafgemaakten menselijk en met respect behandeld worden. Maar eenmaal in Suriname blijkt dit veel lastiger dan gedacht. Zowel de andere plantagehouders als de natuur confronteren de familie met immense uitdagingen. De vier familieleden ervaren tegenslag op tegenslag, tot zij elkaar en zichzelf bijna niet meer herkennen.
Lees dit boek direct digitaal bij dbnl.org
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Aanbevolen editie
In 1981, vijftig jaar na het verschijnen van De stille plantage, is er een jubileumeditie uitgegeven met een nawoord van de auteur. Deze 17e, herziene druk is ook als e-book beschikbaar - en downloadbaar - op DBNL (zie de knop hierboven).
Leesaanwijzingen
Het begin van dit boek kan een paar vragen oproepen: wat zijn hugenoten? Waar en wanneer speelt dit verhaal zich af? Na enkele hoofdstukken (en eventueel een klein onderzoekje naar de historische context) beleef je het avontuur echter alsof je zelf op een schip naar 'de West' zit. Dit boek beschrijft heftige onderwerpen, zoals marteling en verkrachting. De beschrijving van die wreedheden kan hard aankomen. Ook op een ander niveau raakt dit boek zijn lezers: de ambities, tegenslagen en gevoelens van de personages worden intiem en invoelbaar beschreven. Wanneer je dit boek leest, kom je er bijna niet onderuit om zowel bewondering als teleurstelling te voelen. De ouderwetse taal vol natuurbeschrijvingen is even wennen, maar als dat je lukt voegt de rijkdom van die taal juist veel toe. Helmans eerste zin bevat meteen al een poëtische vergelijking: herinneringen als vogels.
Om over na te denken
Moet je blijven strijden voor je idealen, ook als iedereen om je heen je dit sterk afraadt?
Wanneer zijn mensen gelijkwaardig aan elkaar?
In hoeverre kunnen verschillende geloven en culturen vreedzaam naast elkaar bestaan?
Waarom zou het belangrijk zijn om verhalen over de koloniale geschiedenis van Nederland te blijven vertellen?
Zou jij verliefd kunnen en durven worden op iemand uit een veel hogere of lagere 'stand'?
Welke eigenschappen heb je nodig om in een vreemd land een nieuw leven op te bouwen?
Over Albert Helman
Helman over Suriname
Wat anderen van dit boek vonden
'Ongelofelijk hoe een boek uit 1931 nog steeds zo actueel kan zijn. Het idealisme waarmee de familie Morhang naar Suriname gaat om een plantage te beginnen valt te prijzen. Maar als lezer voel je al aankomen dat het niet goed zal gaan. Onmisbaar boek voor iedereen die meer wil begrijpen van slavernij in Suriname.'
TienD, op: goodreads.com
'De stille plantage laat zich mijns inziens nog prima lezen zonder alle aanvullende informatie. Ook al zijn we dat niet meer gewend in moderne romans, in deze van Helman valt nog volop te genieten van onder meer de knappe natuurbeschrijvingen van zowel Nederland als Suriname.' Henna Goudzand Nahar, op: bazarow.com
'Al met al een fraai gegeven, inspelend op de slavernij, het koloniale verleden en het racisme. Maar: de stijl is vreselijk, wijdlopig, bloemrijk op een overdadige manier waardoor het plezier van het lezen in ieder geval voor mij deels ook weer verloren ging.'
Peter Thunnissen, op: hebban.nl
Recensies
Log in met je bibliotheekpas en bekijk de recensies op Literom.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Over de auteur
Albert Helman is het pseudoniem van Lodewijk ('Lou') Lichtveld (1903-1996). Deze Nederlands-Surinaamse schrijver werd geboren in Paramaribo. Op zijn twaalfde kwam hij voor het eerst in Nederland, maar na het vroegtijdig afbreken van de priesteropleiding aldaar reisde hij de hele wereld over. Helman schreef muziek, gedichten, journalistiek werk, essays en romans. Na zijn eerste roman Zuid-Zuid-West (1926) volgde in 1931 De stille plantage. Van dat laatste verhaal verscheen in 1952 een herschreven versie onder de titel De laaiende stilte. Helmans romans belichten de Nederlandse uitbuiting van Suriname en morele vraagstukken uit de slavernijgeschiedenis.
Een groot deel van zijn leven speelde zich af in Suriname, waar hij een muziekopleiding volgde en later verschillende ministerposten bekleedde. Politiek was Helman ook elders actief: in Spanje vocht hij tegen Franco, in Nederland zat hij in het verzet tijdens WOII, in Washington was hij vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Albert Helman
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst:
-
Anton de Kom
-
Arthur Japin
-
Raoul de Jong
-
Frank Westerman
-
Henk van Woerden
Van oude mensen, de dingen, die voorbijgaan...
Louis Couperus