Ivoren wachters: Opdracht

Opdracht niveau 4 | Cultuurhistorisch belang

Ken uw klassiekers!
In hoeverre is Vestdijk de moeite van het lezen waard?

Titel Ivoren wachters
Niveau boek niveau 4
Opdracht niveau 4 | Cultuurhistorisch belang
Studielast 2 uur
Werkvorm individueel
Focus cultuurhistorisch belang
Je leert reflecteren op het cultuurhistorisch belang van een schrijver
Gemaakt door Hans Das
Bron 1 R. Marres, 'Ivoren Wachters', in: Lexicon van literaire werken, april 1989
Bron 2 dbnl.org | over Simon Vestdijk

Vraag 1


'Simon Vestdijk, het fijnste kasplantje van de Nederlandse literatuur, heeft nauwelijks meer lezers, en al helemaal niet van onder de veertig. Verklaarbaar misschien, in het geval van een schrijver die zo veelzijdig was dat er nauwelijks een lijn in zijn oeuvre te ontdekken is; maar ook jammer. Zelfs in een versnelde cultuur kunnen sommige psychologische en historische romans van de schrijvende dokter nog op het hoogste niveau mee.'
Pieter Steinz, Lezen &cetera, gids voor de wereldliteratuur, 2004: blz. 367

In Engeland is het een begrip: de zeepkisttoespraak. in het Londense Hyde Park is er zelfs een zogenaamde Speakers' Corner ingericht voor wie op zondag het volk wil toespreken over iets wat hem of haar bezighoudt. Iedereen is uitgenodigd om zo'n korte, prikkelende toespraak te houden.

Het is nu aan jou om in anderhalf uur een zeepkistbetoog voor te bereiden over Simon Vestdijk. Deze schrijver die aanvankelijk veel gelezen en geprezen werd, krijgt nu nog maar weinig aandacht. Vind jij dat terecht? Is het begrijpelijk?

Besteed aandacht aan de literaire waarde van de man 'die sneller kon schrijven dan God kon lezen'. Voer aan de hand van documentatiemateriaal prikkelende argumenten aan. (Je kunt de paragraaf uit het Basisboek literatuur, zie Literaire theorie, en de bronnen gebruiken ter inspriratie.)

Eisen:


Eis 1


Het zeepkistbetoog duurt minimaal twee en maximaal drie minuten.


Eis 2


Open met een prikkelende inleiding en sluit af met een oproep tot lezen, een relativerende opmerking, of een uitsmijter.


Eis 3


Voorzie je minibetoog (uiteraard) van enkele steekhoudende argumenten.

(Literaire) theorie

Joke van Balen e.a., Basisboek literatuur. Uitgeverij kleine Uil, Groningen, 2009, blz. 49 (verschil tussen literatuur en triviaalliteratuur / literaire waarde)