De bekeerlinge
Lezen voor de lijst
In een klein dorp in de Provence wordt sinds mensenheugenis over een pogrom en een verborgen schat gesproken.
Eind negentiende eeuw vindt men in een synagoge in Caïro een hoeveelheid opzienbarende joodse documenten. Stefan Hertmans ontdekt de sporen van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die haar leven vergooide uit liefde voor een joodse jongen. Hij gaat letterlijk achter deze vrouw aan, die samen met haar verboden liefde op de vlucht slaat en een duizelingwekkende tocht aflegt, opgejaagd door alles en iedereen.
Stefan Hertmans baseerde zich voor De bekeerlinge op historische bronnen. Dat brengt hem in een chaotische wereld van passie, haat, liefde en dood, en voert hem uiteindelijk van Caïro terug naar het kleine Provençaalse dorp, waar hij sinds decennia thuis is.
[bron: debezigebij.nl]
Leen het e-book en luisterboek in de online Bibliotheek-app
Lees alvast een paar bladzijden
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek of karaokeboek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Als je helemaal niets hebt met geschiedenis, is dit geen geschikt boek voor jou. Maar als je je open wilt stellen voor het verhaal van mensen die in de elfde eeuw leefden, en beseft dat zij in al hun menselijkheid verwant zijn aan jou, dan kun je van dit boek genieten. Het is mooi en sfeervol geschreven, het is bij vlagen echt spannend, het laat je meeleven met de personages, het neemt je mee door heel Europa, het laat je ook nadenken over ons leven nu - al met al een positieve ervaring voor intelligente lezers.Hertmans heeft geen makkelijk boek geschreven, met een rechtlijnig tragisch liefdesverhaal. De lezer wordt uitgedaagd om deel te nemen aan Hertmans' speurtocht, die dwars door het historische verhaal heen loopt. In zijn onderzoek stuit hij op oude bronnen, en in het boek staan ook foto's die daarvan getuigen; de roman lijkt soms wel een journalistieke reportage.
Om over na te denken
Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen. Ken jij dit spreekwoord? Bevat die oude volkswijsheid nog steeds waarheid?
Kun je je voorstellen dat je zou breken met je familie en het hele milieu waarin je leeft, voor de liefde van je leven? (Hoe kan iemand trouwens weten of het werkelijk de liefde van zijn/haar leven zal zijn?)
Ken jij het fenomeen 'historische sensatie': dat je je opeens realiseert dat je op een plek bent met een bepaalde geschiedenis? Dat je in verbinding staat met mensen uit het verleden die daar geleefd of geleden hebben?
Prijzen
- In 2016 bekroond met de E. du Perronprijs Meer informatie
Vlogboek
Boekbespreking
Wat anderen van dit boek vonden
Er zijn nog geen reacties van leerlingen op De bekeerlinge op scholieren.com.
'De bekeerlinge is een mooie, historische roman over een bekeerlinge in de middeleeuwen. Hertmans heeft historische bronnen gebruikt om de geschiedenis van het moeizame leven van een christelijke en later joods geworden vrouw te schrijven. Maar over de grenzen van de tijd heen, moet je zonder dat de schrijver er een woord aan wijdt denken aan de grote vluchtelingenstroom die anno 2015/2016 naar Europa trekt. Ook zij zijn op de vlucht gegaan voor het geloof. Daarmee maakt Stefan Hertmans van een historische roman een actuele roman. Dat is best knap. Wat ook fraai is, is het gegeven dat de verteller zo beeldend vertelt dat hij de vrouw als het ware zo voor zich ziet in de moderne tijd.'
Cees van der Pol (docent), op: scholieren.com
'De stijl in De bekeerlinge is poëtisch en beeldend, zoals we gewend zijn van de dichter Hertmans. Hij levert mooie stijlmiddelen (‘vrouwen met Nikes en nikabs’) maar helaas ook storend lange opsommingen en onnodig gebruik van Engelse woorden (‘het leven van de proseliete kreeg onverwachts een sequel’).Al met al heeft De bekeerlinge veel te vertellen over tijdloze zaken als liefde, religie en migratie.'
Robert Koobs (recensent), op: tzum.info
'De grote charme van deze roman zit ook bij Vigdis/Hamoutal. Ze is haast te hedendaags in haar tragische onafhankelijkheid. Al dolend geeft ze inkijk in een heel continent dat Hertmans, als erudiete essayist, met verve schetst. Maar hij offert haar nooit op voor zijn verhaal. Wellicht heeft hij te veel respect voor haar historische bestaan. Als de roman één zwakte heeft, ligt ze daar: we horen haar nooit. We zien haar bewegen, we krijgen signalen van haar pijn en verlangen, we zien wat zij ziet, maar het scherm van duizend jaar blijft staan.'
Karel Verhoeven (recensent), op: standaard.be
Uittreksel
Log in met je biebpas en bekijk het uittreksel in de Uittrekselbank. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensie
Log in met je biebpas en bekijk de recensie in LiteRom. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Stefan Hertmans
Meer Lezen voor de lijst over: Middeleeuwen
-
onbekend
-
Hella S. Haasse
-
Jacob van Maerlant
-
Joost van den Vondel