Hokwerda's kind
Lezen voor de lijst
In de liefde bepaald worden door ervaringen uit de kindertijd - dat overkomt Lin Hokwerda. Zij is haar vaders oogappel, maar hij is onbetrouwbaar. Op haar tiende verliest zij hem en verhuist van het Friese platteland naar Amsterdam. Ze stort zich op het tafeltennis. Op haar negentiende breekt ze met haar coach en de topsport. Dan ontmoet ze Marcus, Henri, Jelmer. In drie opeenvolgende liefdes voert haar weg naar de 'buitenste duisternis'. Is het toeval? Is het onvermijdelijk? Waarom gebeurt het onwaarschijnlijke?
In Hokwerda's kind gaat het om liefdesverhoudingen. Oek de Jong beschrijft de intimiteit van geliefden, hun verwachtingen en illusies, hun bedrog en zelfbedrog, met mededogen en precisie. Zijn verhaal raakt aan de duistere kant van de erotiek en kent een schokkende apotheose. 'Is er iets, dacht Lin, waarover meer gelogen wordt dan over de liefde?'
Bron: flaptekst
Leen het e-book en luisterboek in de online Bibliotheek-app
Lees alvast een paar bladzijden
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek of karaokeboek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Hokwerda's kind is een heftig boek. Je dringt diep door in het leven, de gevoelens en de gedachten van de hoofdpersonen. Doordat het verhaal intens verteld wordt, sta je er steeds met je neus bovenop, ook bij alle seks- en geweldsscènes en de momenten van angst, wanhoop en depressie. Sommige lezers vinden dit dan ook een naar boek. Het is niet ingewikkeld, maar je moet er wel op een bepaalde manier rijp (rot?) voor zijn.
Om over na te denken
Ken jij mensen die gevangen zitten in een relatie? Worden zij door de omstandigheden gevangen gehouden, of houden zij elkaar gevangen? Zou zoiets jou ook kunnen overkomen?
'In de liefde bepaald worden door ervaringen uit de kindertijd' - zo begint de beschrijving van de inhoud van deze roman. Vind jij dit een logische gedachte?
Als iemand van wie jij houdt jou bedriegt, is het voor jou dan gelijk afgelopen, of geef je hem/haar nog een tweede (derde? vierde? …) kans? Waarom eigenlijk?
In hoeverre heeft een mens zijn lot in eigen hand? En als het noodlot toeslaat, heeft een mens dan nog een keus - namelijk: hoe ermee om te gaan?
Prijzen
- Genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs (2003) Meer informatie.
- Genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs (2003) Meer informatie.
- Genomineerd voor de Gouden Uil (2003) Meer informatie.
Wat anderen van dit boek vonden
'Ondanks dat het boek een aantal belangrijke gebeurtenissen bevat, heb ik 't gevoel dat toch de gevoelens in dit boek wel centraal staan. Elke verwikkeling staat in verband met een emotie of herinnering in dit boek, soms zelfs een trauma. Ik denk ook dat het boek daarom zo'n invloed had op mijn gemoedstoestand, omdat vanuit mijn visie alles, elke zin, op gevoel is gebaseerd. Dat is juist de charme van het boek, het kan van alles bij je los maken als je een beetje in 't verhaal zit.'
Anoniem, 5 havo, op: scholieren.com
'Ik vind Lin een mooi personage, ik vind dat de schrijver haar heel goed en beeldend heeft neergezet. (…) Ik vond de manier van schrijven, in vijf delen met mooi beschrijvend taalgebruik, heel fijn om te lezen. Je kon de verschillende gebeurtenissen goed van elkaar onderscheiden en alles was heel helder. Het bijzondere aan de schrijfstijl is het steeds wisselende perspectief. Soms wisselde hij wel drie keer van perspectief op één bladzijde. Als lezer vond ik dat ontzettend spannend. De sfeer van het boek, het leven in Amsterdam maar ook in Friesland, werd goed neergezet. Het is allemaal heel zorgvuldig uitgestippeld, het boek verloopt helemaal niet oppervlakkig. Elk detail wordt uitgewerkt, en toch is het niet langdradig.'
Nadieh, 5 vwo, op: scholieren.com
'In het begin ging het een beetje te veel over seks vond ik. Echt om de paar bladzijdes had ze seks. Het is bijna een obsessie geworden. Meestal met Henri. En dat werd dan in de details uitgelegd. Eigenlijk werd alles in alle details uitgelegd. Dat was bij sommige stukken wel fijn. Zodat je precies een beeld kreeg van hoe alles zat enz. Maar bij dit gedeelte van het boek vond ik dat minder. [...] Ik vind het wel gek dat ze het na een tijdje niet meer erg vindt dat ze verkracht is. Meestal speelt zoiets de rest van je leven mee. En zij zou het dan zo kunnen vergeten.'
Ruth, op: scholieren.com
Uittreksel
Log in met je bibliotheekpas en bekijk het uittreksel op Uittrekselbank.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensies
Log in met je bibliotheekpas en bekijk de recensies op Literom.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Boekverfilming
Dit boek is in 2024 verfilmd als Hokwerda's kind.
Bekijk hier de trailer.
Over de auteur
Oek de Jong (1952) studeerde kunstgeschiedenis, was redacteur bij De Revisor en doceerde aan de universiteit van Leiden en van Berlijn. Hij debuteerde in 1977 met de verhalenbundel De hemelvaart van Massimo, maar zijn eerste roman Opwaaiende zomerjurken (1979) werd een echte bestseller; hij kreeg voor die roman de F. Bordewijkprijs. In 1985 verscheen zijn tweede roman, Cirkel in het gras. Pas zeventien jaar later, in 2002, verscheen de roman Hokwerda’s kind, die positief ontvangen werd en in 2003 voor grote literaire prijzen werd genomineerd. Hokwerda’s kind leek realistischer dan zijn eerdere wat filosofische romans. In elk geval heeft De Jong de geschiedenis van tafeltenniskampioene Bettine Vriesekoop in deze roman verwerkt; ook is het hem zelf overkomen dat hij in de Privé las dat een meisje uit zijn jeugd een afschuwelijke moord had gepleegd. Verder heeft zijn verhaal ‘Rubberen roos’, dat in 1997 in de Amsterdamse Daklozenkrant werd gepubliceerd, een plaats gekregen in deze roman. In 2006 verscheen De wonderen van de heilbot, het dagboek dat De Jong bijhield in de jaren dat hij werkte aan Hokwerda’s kind.
De Jong is ook in de jaren daarna blijven produceren: romans als Pier en oceaan (2013) en Zwarte schuur (2019), en essays als Wat alleen de roman kan zeggen (2013).
Op deze site vind je informatie over de auteur: Oek de Jong
Meer Lezen voor de lijst over: Relaties
-
Carry van Bruggen
-
Connie Palmen
-
Gerard Walschap
-
Louis Couperus