Wat kan ik lezen na Harry Potter?

Toveren de woorden “Ik zweer plechtig dat ik snode plannen heb” bij jou een glimlach op je gezicht? Tja, dat doen de boeken van Harry Potter met je. Maar wat als je de serie uit hebt? Hier vind je een nieuwe wereld aan boeken voor Harry Potter fans én boekverfilmingen!

De wereld van Harry Potter

“Waarom spinnen? Waarom kon het niet zijn: volg de vlinders?” kreunt Ron terwijl een lange stoet van spinnen het Verboden Bos in kruipt. De boeken van Harry Potter zitten vol droge humor. Maar ook vol spanning. Probeer je boek maar eens weg te leggen als Harry door een donker doolhof rent met een bezetene achter zich aan.

Heb je de Harry Potter serie nog niet gelezen? Mazzelaar. Dan heb je nog 7 boeken te gaan over Harry (de uitverkorene), Hermelien (die van school gestuurd worden het ergste ter wereld vindt) en Ron (met de emotionele reikwijdte van een theelepeltje).

Weet je alles al over Luna, Dobby en Keltische Aardmannetjes? Dan is het hoog tijd voor nieuwe, magische boekenseries om te verslinden. 

 • Rick Riordan Percy Jackson en de andere helden

  Drie verhalen waarin Percy Jackson samen met Carter Kane een monster bestrijdt, Annabeth en Sadie hetzelfde doen en de vier helden uiteindelijk moeten samenwerken om het kwaad tegen te gaan. Vanaf ca. 12 jaar.

  Gedrukt boek

 • Philip Pullman Het gouden kompas

  Lyra, een slim meisje van twaalf, onderneemt in het barre Noorden een heldhaftige en gecompliceerde zoektocht. Vanaf ca. 12 jaar.

  Gedrukt boek

 • Natalie Koch De erfenis van Richard Grenville

  De erfenis van Richard Grenville: Als de negentienjarige Alexa Westerhof een semester aan een kleine Londense universiteit gaat studeren, ontdekt ze al snel dat het gotische gebouw geheimen herbergt, geheimen die ook haar leven voorgoed zullen veranderen. Een dramatische gebeurtenis op de campus brengt haar in contact met magi, mensen met bijzondere...

  E-book

 • Suzanne Collins De hongerspelen

  Katniss Everdeen (16, ik-figuur) springt in de bres voor haar jongere zusje wanneer deze wordt uitgeloot voor de jaarlijkse Hongerspelen. Tijdens de Hongerspelen moeten 24 kinderen op leven en dood strijden in een arena. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

 • Mariette Aerts Stormbrekers

  Het schip van Raben en Calli wordt bedreigd door luchtpiraten. Calli hoopt toch de Kraaienburcht te bezoeken, waar ooit de machtige Elementalisten woonden. Intussen werken oude, machtige tovenaars aan een bizar plan om de zeven eilanden in hun macht te krijgen. Vanaf ca. 12 jaar.

  Gedrukt boek

 • Kass Morgan De 100

  Eeuwen geleden is de aarde vergiftigd tijdens de Catastrofe. Honderd jonge gevangenen worden teruggestuurd naar de aarde, om te kijken of de planeet weer bewoonbaar is. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

 • Kerstin Gier Silber; Het eerste boek der dromen

  Liv (15, ik-figuur) heeft vaak bijzondere dromen. Als ze over haar stiefbroer en zijn vrienden droomt, blijkt dat zij hetzelfde hebben gedroomd. En dat is nog maar het begin. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

 • Elizabeth George Ik weet wat je denkt

  Becca (15) heeft zich weten te verschuilen voor haar stiefvader, maar dat maakt haar relatie moeilijk. Dan moet ze ook nog samenwerken met Jenn, het meisje dat haar leven moeilijk maakt. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

 • Maggie Stiefvater De ravenjongens

  Als Blue (16) in contact komt met de rijke student Gansey en zijn vrienden, wordt er iets in gang gezet, waarvoor haar paranormaal begaafde familie keer op keer heeft gewaarschuwd. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

 • Alexandra Penrhyn Lowe Sevenster

  Nadat Eveline (14) tijdens een spelletje met klasgenoten geesten heeft opgeroepen, ontdekt ze dat ze over bijzondere vermogens beschikt. Waar komen die vandaan? En waarom vertelt haar pleegmoeder niets over haar afkomst? Vanaf ca. 13 jaar.

  Gedrukt boek

Zo vind je jouw boek

Zit er geen serie voor jou bij? We hebben nog veel meer tips. Check maar eens: ‘Welk boek moet ik gelezen hebben?’ Daar vind je ook een top 10 van verfilmde boeken om te lezen voor de lijst. Of kijk wat de favoriete boeken van jouw leeftijdsgenoten zijn en wat deze bekende lezers aanbevelen. Ook kun je e-books zoeken op onderwerp: van Fantasy tot Echt gebeurd en van Sport tot Vriendschap. 

Boekverfilmingen

Harry Potter fans kennen het gevoel: dat je na de boeken meteen de films wil kijken. En daarna weer de boeken wil lezen. We hebben nóg 5 geweldige Fantasy boekverfilmingen voor je:

De beste fantasy-boeken die verfilmd zijn