Hoe werkt AVI lezen?

AVI-lezen: je hebt er vast al van gehoord. Bij een schooltoets misschien. Of toen je naar de bieb ging. Dan riep je juf of meester; “kies wel een boek op jouw AVI-niveau!” Ja, dat is makkelijk gezegd. Maar hoe werkt AVI-lezen dan? Dat vertellen we je graag.

In stappen leren lezen

AVI-lezen is voor alle kinderen die leren lezen. Weet je dat boek nog dat je vorig jaar verschrikkelijk moeilijk vond? Wedden dat je het nu zó uit hebt? Dat komt omdat je steeds beter leert lezen. De boeken die je vorig jaar las zijn nu simpel. Kinderachtig. Een eitje. Voor beginners, niet voor jou. Maar hoe vind je dan een nieuw boek? Een spannender boek. Leuker. Niet voor kleuters. Maar ja, ook weer niet zo moeilijk als de boeken van je moeder. Ah, dáár is AVI-lezen voor!

Wat is AVI-lezen?

Lezen leer je in stappen. Eerst letters, dan korte woorden en korte zinnen. Die woorden zijn steeds moeilijker en de zinnen steeds langer. Bij elke stap van leren lezen hoort een AVI-niveau. AVI-lezen heeft twaalf niveaus. Je begint met AVI-start. Als je op AVI-plus niveau leest dan kun je alles. Dan hebben boeken voor jou geen geheimen meer! Tenzij je ‘De geheime tuin’ leest natuurlijk, of ‘De gorgels en het geheim van de gletsjer’;-) 

Wat zijn de AVI-niveaus?

Heb je op school wel eens de Drie Minuten Toets (DMT) gedaan? Of een leeskaart voorgelezen? Zo toetst school welk AVI-niveau je nu hebt. Daar hoort een code bij. Bijvoorbeeld M5: dat betekent midden groep 5 niveau. Je leest dan net zo snel en moeilijk als veel kinderen halverwege groep 5. Heb je AVI-E5 niveau? Dan lees je teksten zoals kinderen die aan het einde van groep 5 vaak kunnen. Op deze lijst staan alle niveaus onder elkaar!

Op jouw eigen tempo

Lezen is net als voetballen. De een is er gek op en doet het elke dag. Die wordt misschien wel prof. De ander vindt er geen bal aan. Misschien vind jij die bal wél leuk maar glipt hij telkens tussen je benen door. Zo is het met lezen ook. Iedereen leert in een ander tempo! Maak je dus geen zorgen als je nog niet op het AVI-niveau van je klas leest. Hoe meer je leest, hoe beter het gaat. Denk je dat Ronaldo meteen een panna kon?

AVI-lezen: een boek uitzoeken

Een boek uitzoeken is veel makkelijker als jij weet wat je AVI-niveau is. Dan kijk je bijvoorbeeld bij de AVI-M4 niveau boeken en kies je de leukste uit.
Hier staan de AVI-boeken mooi voor je op een rij. 

In de bieb gebruiken ze vaak de ABC-indeling.
A-boeken zijn voor kinderen tot ongeveer 9 jaar. Daar vind je AVI-lezen van AVI-start tot AVI-E5.
B-boeken zijn bedoeld voor kinderen van ongeveer 9 tot 13 jaar. Dit zijn boeken van AVI-M6 tot AVI-plus. 
C-boeken zijn voor kinderen op de middelbare school. Nieuwsgierig? Hier vind je boeken voor kinderen van 12 tot 15 jaar

Welk boek geeft jou kriebels?

Het is superhandig dat je boeken uit kunt zoeken op jouw AVI-niveau. Dat leest lekker. Maar kies vooral een boek dat je wil lezen! Een boek dat je spannend lijkt. Waar je kriebels in je buik van krijgt. Dat je antwoord geeft op een vraag voor je werkstuk. Een boek waar je om moet lachen!
Lezen leer je het beste als je leuk vind wat je leest. Een boek naar jouw smaak én op jouw niveau. Met AVI-lezen kan het allebei!