Nooit meer thuis
Lezen voor de lijst
Na de onafhankelijkheid van Nederlands-Indië zijn Indische Nederlanders zoals de twaalfjarige Lily en haar familie daar niet langer welkom. Samen met duizenden anderen vertrekken ze in 1949 daarom noodgedwongen naar Nederland.
Tijdens de reis raakt Lily bevriend met Bennie. Zijn vader heeft het krijgsgevangenenkamp niet overleefd. Ze praten regelmatig met elkaar over hun leven in Indië.
Als ze na een maand varen in IJmuiden aankomen, wordt Lily met haar familie naar Den Haag gebracht waar ze voorlopig kunnen wonen. Lily en haar zus moeten enorm wennen aan het weer, de kleding en het eten in Nederland.
En wie is de man die ze soms voor zich ziet? Het lijkt alsof hij een boodschap voor haar heeft.
Leen het e-book in de online Bibliotheek-app
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Door dit boek te lezen kun je iets leren over de geschiedenis van Nederlands-Indië. Doordat je zowel Lily's als Bennie verhaal leest, kijk je vanuit verschillende kanten naar deze periode. Dan zijn er ook nog opmerkingen van onder andere Lily's docent die weer een andere kijk heeft op Nederlands-Indië. Al deze verhalen worden niet in chronologische volgorde verteld. In het verhaal komen Indische begrippen voor, maar onderaan de bladzijde worden deze toegelicht.
Om over na te denken
Wat zijn volgens jou typische Nederlandse gewoontes? Kunnen mensen een oorlog op verschillende manieren ervaren? Hoe zou het voelen als je ergens een nieuw bestaan moet opbouwen? Hoe ga jij om met cultuurverschillen? Is het soms beter om het verleden los te laten?
Boekpromotie
Wat anderen van dit boek vonden
Er staan nog geen boekverslagen van leerlingen over Nooit meer thuis op Scholieren.com.
'Mooi boek waarin je wordt meegenomen naar de belevingswereld van Lily. Thema's als emigratie, discriminatie, oorlog, vriendschap komen op subtiele wijze aan bod. Aanrader voor wie meer wil leren over Nederlands-Indië en de Nederlanders die toentertijd zijn vertrokken.'
Leonfns, op: Bol.com
'Ook is ze erin geslaagd om heel beeldend te schrijven. De lezer wordt als het ware in het verhaal getrokken. Het voelt alsof je als lezer zelf een stukje terug in de tijd gaat naar de periode na de Tweede Wereldoorlog. De spanning wordt ook goed opgebouwd. De aandacht van de lezer wordt hierdoor goed vastgehouden en wordt gedurende het boek niet losgelaten.'
Tina Li, op: Chicklit.nl
'De gebeurtenissen werden naar mijn gevoel te veel op afstand verteld. Het is meer een geschiedenisles in verhaalvorm dan een verhaal over een meisje dat de gevolgen van de gewelddadigheden in Indië meemaakt.'
Dettie, op: Leestafel.info
Uittreksel
Log in met je biebpas en bekijk het uittreksel in de Uittrekselbank. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Over de auteur
Martine Letterie (1958) twijfelde lang of ze geschiedenis of Nederlands zou studeren, maar koos uiteindelijk voor het laatste. Haar hoofdvak was Middelnederlandse Letterkunde, waarin beide interesses samenkomen. Geschiedenis is haar grote hobby en dat zie je ook terug in de boeken die ze schrijft: veel van haar verhalen spelen zich net als Nooit meer thuis af in het verleden.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Martine Letterie
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst:
-
André Boesberg
-
Simon van der Geest
-
Edward van de Vendel en Anoush Elman
-
Katherine Marsch