De gelukvinder
Lezen voor de lijst
Hamayun leeft met zijn vrijdenkende ouders en broertjes in Afghanistan waar de Taliban een schrikbewind voeren. Hierdoor is het leven van Hamayuns vader in gevaar. Als Hamayun acht jaar is, vlucht de familie. Telkens als hij denkt dat ze ergens kunnen blijven, moeten ze weer verder vluchten. Na een angstige vlucht en vele omzwervingen komen ze aan in Nederland.
Hier hoopt hij zijn geluk te vinden, want hier in Nederland mogen ze denken en zeggen wat ze maar willen. Ook hier zijn ze echter niet veilig; zullen ze een verblijfsvergunning krijgen? En waarom duurt het allemaal zo lang?
Leen het e-book en luisterboek in de online Bibliotheek-app
Lees alvast een paar bladzijden
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek of karaokeboek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
De gelukvinder is best een dik boek, maar het leest heel gemakkelijk. Ook de flashbacks zijn goed te volgen. Misschien vind je de namen wat lastig te onthouden. Maak daarom aantekeningen van wie wie is. Ook kan het zijn dat je het verhaal soms te langdradig vindt, maar lees dan gewoon door.
Om over na te denken
Wat zou er door jou heen gaan als je zou moeten vluchten en een deel van je familie moest achterlaten?
Hoe ga jij om met cultuurverschillen?
Hoe belangrijk is vrijheid van meningsuiting voor jou? Vind jij dat Nederland asiel moet verlenen aan politieke vluchtelingen?
Prijzen
- Bekroond met de Glazen Globe (2009). Meer informatie.
- Bekroond met de Jenny Smelik-IBBY prijs (2010). Meer informatie.
- Bekroond met de Esel des Monats prijs (Duitsland) (2010). Meer informatie (duits).
- Genomineerd voor de Gouden Lijst (2009). Meer informatie.
- Genomineerd voor de Buxtehuder Bulle (2012). Meer informatie.
Boekbespreking
Boektrailer
Wat anderen van dit boek vonden
'Een meeslepend verhaal. Ik ben erg onder de indruk. Ik geef het boek een negen als waardering.'
Merveh, op: Merweh.blogspot.nl
'Ik vind het boek heel erg mooi, vooral het begin. Je leest hoe een Afghaanse jongen leeft, ik had daar geen idee van. De jongen maakt veel mee, hij moet in Kabul altijd opletten en de Bruce Lee-dvd's van zijn broer zijn verboden door de Taliban.'
Hester, 4 havo, op: Scholieren.com
'Eerst en vooral vind ik het onderwerp, vluchtelingen, een zeer boeiend onderwerp waar ik nog niet zoveel van wist. Daarom vind ik het boek ook zeer leerzaam omdat je veel komt te weten hoe vluchtelingen leven en hoe ze precies op de vlucht gaan. Ook leer je veel over hoe het er echt aan toe gaat in Afghanistan. Je hoort wel sommige dingen op het nieuws, maar je weet niet echt hoe het daar is om te leven. Ook vind ik het zeer mooi geschreven. Sommige dingen worden zeer gedetailleerd verteld zodat je echt meeleeft met Hamayun (het hoofdpersonage). Misschien een klein minpunt: sommige stukken zijn een beetje langdradig en er gebeurt dan niet veel. Maar verder vind ik het een heel mooi boek waar je makkelijk in leest. Er zijn ook een aantal zeer spannende stukken waardoor je wilt blijven lezen. Ik zou het boek een 8 geven. Het is een heel goed boek, het is goed geschreven en het gaat over een boeiend onderwerp!'
Lara, op: laraspeijer.tumblr.com
Uittreksel
Log in met je bibliotheekpas en bekijk het uittreksel op Uittrekselbank.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensies
Log in met je bibliotheekpas en bekijk de recensies op Literom.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.

Lees ook over De Gelukvinder op literatuurgeschiedenis.org
Over de auteur
Edward van de Vendel is geboren in een onderwijsgezin en was zelf ook werkzaam in het onderwijs. Hij is jarenlang directeur geweest van een basisschool in Heemstede die hij samen met anderen opgericht heeft, en heeft daarna zelf weer lesgegeven op een andere basisschool. Sinds 2001 is hij fulltime schrijver. Veel van zijn boeken zijn bekroond met Griffels en met Gouden Zoenen. Bovendien is hij de initiatiefnemer van o.a. de Slash-serie, waarvan De gelukvinder het eerste boek is. De naam Slash slaat op het feit dat in deze serie boeken verschijnen die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen. Jongeren vertellen aan auteurs hun verhaal en samen verwerken zij deze verhalen tot een boek. De slash staat voor de samenwerking van de jongere en de auteur. Vandaar dat op het omslag van De gelukvinder ook de naam van Anoush Elman staat.
Het kinderboek Misjka (2022), goed voor Van de Vendels 15e Zilveren Griffel (en een Zilveren Penseel voor illustrator Annet Schaap), draagt opnieuw de naam van Anoush Elman als co-auteur. Van de Vendel heeft in de loop der jaren een hechte vriendschap met Anoush ontwikkeld. Toen Anoush hem vertelde over een ontsnapt dwergkonijn in het vluchtelingengezin, zag Van de Vendel daar een verhaal in. "Het konijn moest centraal staan, maar tijdens het schrijven drong het vluchtverhaal van het gezin zich toch weer op." In 2023 werd Misjka nog bekroond met de Gouden Griffel.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Edward van de Vendel
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst
-
Naima el Bezaz
-
Jona Oberski
-
Koos Meinderts
-
Mirjam Boelsums
-
Else Beerten
-
Floortje Zwigtman