Schemerleven
Lezen voor de lijst
De ruim tachtigjarige Elfrieda (of kortweg Frieda, Ida of Ietje) heeft haar man Louis plotseling verloren. Ze komt vanwege haar hulpbehoevendheid in een verzorgingstehuis terecht. Daar krijgt ze regelmatig bezoek van haar enige zoon Tobias, die binnenkort vader wordt. Met hem komt ze vaak in aanvaring, bijvoorbeeld over de ontruiming van het ouderlijk huis. Frieda mijmert in de nieuwe situatie voortdurend over haar leven. Ze heeft vele fijne jaren met Louis gehad, maar door de dood van Louis komt er een groot verdriet van vroeger los, dat zestig jaar gesluimerd heeft.
Begin maart 1963, de legendarische strenge winter van drieënzestig. Bij Nijmegen ligt de Waal dichtgevroren. Op het ruwe ijs ontmoet de jonge Frieda op een namiddag een oudere man: Otto. Kort daarop komt hij toevallig anjers kopen in de bloemenzaak waar Frieda werkt. De twee voelen zich onweerstaanbaar tot elkaar aangetrokken. Ze ontmoeten elkaar steeds vaker, in het geheim. Otto is getrouwd en het wordt snel duidelijk dat hij de affaire beslist verborgen wil houden voor zijn vrouw. Als ‘Ietje’, zoals hij haar noemt, na een paar weken zwanger blijkt, staat het leven van beide geliefden volledig op zijn kop. Pas zestig jaar later komt Frieda erachter wat er aan het eind van dat bijzondere jaar precies is gebeurd.
Leen het luisterboek in de online Bibliotheek-app
Lees alvast een paar bladzijden
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Schemerleven is een boeiende roman voor jong en oud. Het verhaal wordt verteld vanuit een 81-jarige vrouw, maar wat zij als jonge vrouw heeft meegemaakt, raakt mensen van alle leeftijden. Niet het liefdesverhaal, het geijkte bedrog of de ‘gewone’ verlating staat centraal, maar een heel invoelbaar trauma dat volgt op de liefdesaffaire en dat alles te maken heeft met de tijd waarin het zich voordeed: begin jaren zestig.
Door de afwisseling van episoden uit heden en verleden bouwt de schrijver spanning op. Die ontstaat ook doordat er nogal wat symboliek in het verhaal zit. Die hoeft de lezer niet meteen te duiden: gaandeweg wordt de betekenis steeds duidelijker, ook voor minder ervaren lezers. Jaap Robben munt uit in rake beschrijvingen en originele typeringen, zeker wat menselijke (on)hebbelijkheden aangaat. Het trauma waar de oude vrouw haar leven lang over gezwegen heeft, is zeer invoelbaar.
Om over na te denken
Wat zou jij doen, als je een relatie hebt en toch hevig verliefd wordt op iemand anders?
Is ‘mijmeren’ typisch iets voor oude mensen of doe jij dat ook regelmatig? Zo ja, denk je dat er een verschil is in de manieren van mijmeren van ouderen en jongeren?
Hoe reageerde de sociale omgeving ‘vroeger’, als een ongehuwd meisje zwanger bleek te zijn? Wat is er op dat punt in de laatste zestig jaar in Nederland veranderd? En hoe is dat in andere landen en culturen?
In hoeverre bepaalt de tijdgeest nu wat je wel / niet mag of moet doen?
Prijzen
- Bekroond met de Confituur Boekhandelsprijs 2023
Vlogboek over Schemerleven
Wat anderen van dit boek vonden
‘Hoe dóét hij dat toch? Geen woord op de verkeerde plek, geen zin die níét glanst of geladen is, en zeker richting het slot geen alinea die je níét tot in je diepste vezels raakt. Toch vestigt Jaap Robben in zijn derde roman voor volwassenen nergens de aandacht op zichzelf, op de rijkdom van zijn stijl, op zijn schrijverschap, dat hij in het prachtige Schemerleven volledig in dienst stelt van zijn verhaal. Nee: van het verhaal van zijn hoofdpersoon Frieda Tendeloo. Want dat is hoe het de hele roman door voelt, in ieder goedgekozen woord. Als háár hartverscheurende verhaal.’
Dries Muus, op: demorgen.be
‘De enige uitweg voor de herinneringen die haar plagen, is dat ze er een keer over gaat praten, maar dat valt nog niet mee. ‘Nu ik erover moet spreken, lijk ik daar een heel nieuwe taal voor te moeten uitvinden. Mijn beschikbare woorden voelen zo beperkt.’ In Schemerleven vertelt Robben het keiharde verhaal van vele vrouwen over een tijd die nog niet zo heel ver achter ons ligt. Het levert een mooie roman op die compassie biedt.’
Coen Peppelenbos, op: tzum.info
‘Hoewel de verhaallijnen vaak redelijk voorspelbaar zijn, worden het heden en verleden mooi en zorgvuldig samengebracht. Door nadruk te leggen op enkele details, zoals de nachtvlinders (…), worden de verhaallijnen steeds meer met elkaar verbonden. (…) Daarnaast weet Robben de sfeer en de verschillen in omgangsvormen en meningen van de verschillende tijden overtuigend neer te zetten.’
Anaïs Bourgeouis, op: neerlandistiek.nl
Uittreksel
Log in met je biebpas en bekijk het uittreksel in de Uittrekselbank. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensie
Log in met je biebpas en bekijk de recensie in LiteRom. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Over de auteur
Jaap Robben (1984) is dichter en auteur. Hij schrijft “niet specifiek voor een leeftijd, maar voor iedereen in het bijzonder”, zo staat op zijn website. Sinds 2004 publiceert hij poëzie, romans, artikelen, jeugdboeken en vertalingen. Zijn doorbraak als auteur kwam met de roman Birk uit 2014; in 2018 volgde Zomervacht (beide titels staan ook op deze site, op N3). Ook schreef hij meermaals voor het theater.
Robben studeerde enige tijd Milieu- en Maatschappijwetenschappen in Nijmegen, maar doorliep uiteindelijk de Koningstheateracademie in Den Bosch. Hij was van 2008 tot 2010 stadsdichter van Nijmegen. Zijn werk werd veelvuldig bekroond, zijn romans worden verfilmd en zijn werk verschijnt inmiddels in vijftien talen. Hij treedt vaak en graag op in boekhandels en op festivals, in binnen- en buitenland.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Jaap Robben
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst
-
Jona Oberski
-
Boudewijn Büch
Pogingen iets van het leven te maken
Hendrik Groen
-
Tessa de Loo
-
Annejet van der Zijl
-
Renate Dorrestein