Slangen aaien: Opdracht

Opdracht niveau 1 | Inhoud 1

Een goed omslag geeft informatie over de inhoud van een boek en maakt de lezer nieuwsgierig. In deze opdracht ga je een nieuw omslag voor Slangen aaien ontwerpen.

Titel Slangen aaien
Niveau boek niveau 2
Opdracht niveau 1 | Inhoud (1)
Studielast 3 uur
Werkvorm individueel
Focus inhoud
Je leert een relatie leggen tussen de omslag en inhoud van een boek.
Gemaakt door Gea Veenstra

A

Bekijk allereerst het originele omslag. Wat vind je goed? En wat zou beter kunnen?

Goed Kan beter + toelichting
Laat zien waar het verhaal om gaat
Maakt nieuwsgierig
Afbeelding
Kleurgebruik
Lettertype
Overig

B

Kies uit de volgende emotiewoorden drie woorden die je vindt passen bij het boek en leg uit waar ze voorkomen in het verhaal. Bij het emotiewoord 'zielig' vind je een voorbeeld. Als je zelf een beter emotiewoord hebt, mag je dat ook gebruiken.

Emotiewoord Plaats in het verhaal
Zielig Marieckes ouders zijn eigenlijk helemaal niet ongerust als zij niet aankomt in Geneve. Ze maken zich alleen maar druk om de prijsuitreiking. In hoofdstuk 15 blijkt dat ze haar hebben vervangen door een ander meisje en dat is heel naar voor haar. Blijkbaar is ze dus helemaal niet belangrijk voor haar ouders en dat is erg zielig.
Spannend
Saai
Droevig
Grappig
Verrassend
Onbegrijpelijk
Eigen emotiewoord
Eigen emotiewoord

C

Om lezers nieuwsgierig te maken, ga je op zoek naar een goede cliffhanger die we op de achterkant kunnen plaatsen. Een cliffhanger is een spannend moment in een verhaal waarvan de afloop nét niet verteld wordt. Je stopt op het spannendste moment.


Welke drie gebeurtenissen in het boek vallen jou op of spreken jou het meeste aan? Je krijgt allereerst een voorbeeld:

Gebeurtenis Verantwoording
In hoofdstuk 5 spreekt Mariecke met Danielle af dat ze elkaar zullen ontmoeten in Villeneuve, Frankrijk. Er blijken 23 verschillende Franse plaatsen te zijn die zo heten maar ze gaat toch op zoek naar de juiste plek. Het telefoongesprek met Danielle verloopt heel vreemd. Ik vraag me af waarom Mariecke zo blind is voor het wisselvallige gedrag van Danielle en waarom ze zo'n vage afspraak maakt. Is Mariecke zo wanhopig om bevriend met Danielle te zijn of is ze gewoon heel naïef?
Jouw eerste keuze
Jouw tweede keuze
Jouw derde keuze

D

Op de voorkant van het boek vermeld je jouw zelfbedachte ondertitel. Dit doe je zodat je iets meer over de inhoud van het verhaal kunt vertellen aan de lezer.

Welke ondertitel kun jij bedenken en hoe ben je op deze titel gekomen?  Je krijgt eerst een voorbeeld:

 

Titel Verantwoording
Mariecke slaat door Mariecke wordt in het boek door niemand echt begrepen. Met Jessica mag ze eigenlijk niet omgaan van haar moeder en zij gaat uiteindelijk dood. Danielle is geen goede vriendin, want ze betrekt haar bij haar criminele daden. Haar ouders laten haar in de steek en ook Dendermonde zorgt niet goed voor haar. Haar leraar Van Brunschot wil misbruik van haar maken en de enige die zich een beetje om haar bekommert (Fred, de nieuwe vriend van Dendermonde) verdwijnt ook weer uit haar leven. Uiteindelijk staat ze overal alleen voor en slaat ze door.
Jouw ondertitel

E

Je gaat een nieuwe kaft (voor- en achterkant) maken voor het boek. Dit kaft moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

1. Op de voorkant vermeld je de auteur, de titel en de ondertitel.
2. Je gebruikt een afbeelding die past bij de inhoud de sfeer van het verhaal.
3. Op de achterkant staat een cliffhanger.
4. Het gehele omslag ziet er aantrekkelijk uit.