De klucht van de koe
Lezen voor de lijst
In De klucht van de koe draait het om de goedgelovigheid van een dommige boer. Hij biedt onderdak aan een oplichter (de 'gauwdief') die ’s nachts zijn enige koe steelt. Door een list laat de oplichter de boer de volgende dag zijn eigen koe verkopen. De boer geeft het geld grif aan de oplichter en ze vieren samen de verkoop in een herberg. De gauwdief laat de boer door een simpel trucje ook nog opdraaien voor de consumpties in de kroeg.
In die herberg leren we nog twee andere figuren kennen met menselijke zwakheden: de 'optrekker' (flierefluiter, nietsnut) die veel drinkt en het probeert aan te leggen met de waardin. Zij op haar beurt laat haar klanten te veel betalen voor de verteringen. Aan het eind blijkt wie het gelag betaalt: wie zijn er bedrogen en hoe dragen zij dat bedrog?
Leen het e-book in de online Bibliotheek-app
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Dit stuk is een klucht. Het is toneel en dat kun je veel beter zíen dan lezen. Maar het stuk wordt niet vaak meer opgevoerd. Wat het lezen bemoeilijkt, is de zeventiende-eeuwse volkstaal. Hardop lezen kan je een eind op weg helpen. Als je de hertaling ernaast leest - bijvoorbeeld in de Klassieke Lijster - wordt het nog een heel stuk makkelijker.
Om over na te denken
Kun je sympathie voelen voor iemand die de boel belazert? Ken je zelf sympathieke bedriegers uit je eigen leven, uit de film of de literatuur?
Is een klucht – dus een stuk dat vooral erg komisch is – wel geschikt om ook maatschappijkritiek te uiten?
Is iemand die zich makkelijk beet laat nemen, zelf ook door zijn dommigheid (een beetje) schuldig aan het bedrog waarvan hij of zij slachtoffer is?
Is een stereotiep beeld (zoals in deze klucht van 'de domme boer') niet kwetsend voor bepaalde mensen en beroepsgroepen (zoals hier voor agriërs)?
Boekbespreking
Samenvatting
Wat anderen van dit boek vonden
'Bredero haalt in een, op het oog, simpel lijkend toneelstukje met slechts een paar personages heel helder de slechte aard van de mens naar voren, naar mijn mening een knappe prestatie. Er wordt tegenwoordig veel gepraat over de slechte moraal van mensen, maar Bredero laat ons zien dat mensen in de 17e eeuw net zo op zichzelf gericht waren als de mensen van nu dat zijn. Some things will never change. De kwaliteit van Bredero’s kluchten en andere werken ook niet. Dus ga het lezen, laat de boodschap op je inwerken.'
Myrthe, 5 vwo, op: scholieren.com
'Als geen ander bezat Bredero de kwaliteit om een tamelijk statische, en in de kern uiterst eenvoudige plot tot bezieling te brengen. […] Momenteel hoort hij tot onze belangrijkste zeventiende-eeuwse auteurs, ook al omdat zijn toneelstukken een zeldzame sprankeling bezitten. […] De klucht van de koe staat op menige leeslijst. Flink wat woorden en wendingen zijn zonder toelichting tamelijk obscuur. Eigenlijk moeten we de stukken ook niet lezen maar gaan zien en horen.'
Jeroen Jansen op: nederl.blogspot.nl
'Ik vond het verhaal niet heel erg spannend. Het was eigenlijk te kort om het spannend te maken. Er werd steeds vrij snel duidelijk wat verschillende situaties met elkaar te maken hadden waardoor er niet echt spanning was. Ik vond het wel een goede verhaallijn hebben, het liep goed in elkaar over als je doorhad dat je in een nieuwe scène terecht was gekomen.'
Larissa, op: hpblogs.nl
Op deze site vind je informatie over de auteur: G.A. Bredero
Lees meer over de auteur Gerbrand Adriaanszoon Bredero op literatuurgeschiedenis.org
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst
Het Wederzijds Huwelijksbedrog
Pieter Langendijk
-
onbekend
-
Annejet van der Zijl