Pastorale
Lezen voor de lijst
Een pastorale is een muziek- of toneelstuk waarin het landleven wordt verheerlijkt. Dit boek gaat inderdaad over het leven in het landelijke dorp Brevendal. Hier leven twee gemeenschappen, de gereformeerde en de Molukse, gescheiden naast elkaar. Het verhaal wordt afwisselend verteld door Oscar, leerling uit de vijfde klas van de middelbare school, en zijn oudere zus Louise, die net aan haar studie begonnen is en er eigenlijk mee wil stoppen.
Louise geeft voortdurend commentaar op de gereformeerde gemeenschap. Oscar krijgt van een van zijn docenten de opdracht om huiswerk te brengen bij Jonkie, een klasgenoot uit de Molukse gemeenschap, die door een ongeluk thuis zit. Op die manier komt hij voor het eerst in contact met de Molukse cultuur. ‘Verder wist Oscar uit eigen waarneming weinig over Jonkie, behalve dat zijn cijfers niet indrukwekkend waren, dat hij vrijwel elke les de reprimande kreeg niet zo onderuitgezakt achter zijn tafel te zitten ...’
Leen het e-book of luisterboek in de online Bibliotheek-app
Lees alvast een paar bladzijden
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Dit boek verveelt niet gauw, omdat het verhaal afwisselend verteld wordt vanuit Oscar en zijn oudere zus Louise. In beiden kun je je zonder al te veel moeite verplaatsen. De vooroordelen ten opzichte van de Molukse gemeenschap zijn herkenbaar en brengen ook een bepaalde spanning met zich mee. Dit geldt ook voor Louises worsteling met haar gereformeerde opvoeding.
Misschien vind je het lastig je te verplaatsen in de verschillende culturen, maar je krijgt daar in het boek voldoende informatie over. Het verhaal speelt zich in de jaren tachtig af, waardoor je ook voelt dat alles wat anders gaat dan tegenwoordig op school: de krijtborden, geen internet, enz. Het boek nodigt uit om af en toe wat op te zoeken over de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Nederland. Hetzelfde geldt voor de gereformeerde cultuur. Er komen regelmatig bijbelverwijzingen voor in het boek, maar ook verwijzingen naar de geschiedenis. Als je gevoelig bent voor stijl, zul je genieten van de manier waarop het boek is geschreven. NRC Handelsblad heeft het over ‘originele en scherpzinnige metaforen’ en zegt: ‘de melodie van de zinnen doet de vertelling knispervers aanvoelen.’
Om over na te denken
Wat krijg je mee vanuit huis? Kun je, als je uit huis gaat, simpelweg ontkomen aan je wortels, of blijf je die voelen en meenemen in de rest van je leven?
Hoe kijk je naar andere culturen om je heen? Blijf je het liefst op veilige afstand of zoek je toenadering?
Hoe zou je het aanpakken als je ineens contact moet maken met iemand uit een andere cultuur en vervolgens verliefd wordt op zo iemand?
In hoeverre wordt jouw houding bepaald door hoe je zelf bent opgevoed?
Prijzen
- Genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2020.
- Gekozen tot Boek van de maand door het boekenpanel van DWDD (november 2019).
Boekpresentatie
Boekbespreking
Wat anderen van dit boek vonden
'Dit boek voelt als een levenswerk. Hoewel ik maar 1 ander boek van Stephan Enter las, Grip, voelde ik in dit boek veel meer de verfijndheid van het geheel. Hoe alles samenhangt, samentrilt zou ik haast zeggen, in de warme zomer die de personages meemaken. De rake karakterbeschrijvingen zijn extreem humoristisch, en toch is het boek doordrongen van een diep levensgevoel, met hele serieuze
discussies en gedachten.'
Elisa Goudriaan, op: goodreads.com
'Wat je bijblijft, zijn andersoortige scenes, natuurervaringen, momenten van bezinning en inzicht, interessante conversaties en contemplaties. Schijnbaar geen zaken van levensbelang, maar die zijn hoofdpersonen toch ongemerkt sturen en vormen, met soms als peper en zout een rake beschrijving, zoals deze van een ouderling: “Mijnheer Westeneng, die de canapé bezette – buik op schoot, konen met de tint van stoofperen, comfortabel dobberend in zijn bad van lichaamsgeur.” Onweerstaanbaar raak en geestig. Maar ik zou Enter, bij al zijn soms virtuoze beschrijvingen, toch vooral een meester van de tere momenten willen noemen.'
Rob Schouten (recensent), op: trouw.nl
‘Beheerst en geraffineerd schetst Stephan Enter een wereld die op knappen staat.’
Arjan Peters (recensent), op: volkskrant.nl
Uittreksel
Log in met je biebpas en bekijk het uittreksel in de Uittrekselbank. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensie
Log in met je biebpas en bekijk de recensie in LiteRom. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Opdrachten bij het boek
Over de auteur
Stephan Enter (1973) groeide op in Barneveld in een gereformeerd gezin. Ook in Barneveld was een Molukse wijk en Enter had contact met mensen uit deze wijk. Zijn boek Pastorale is op deze ervaringen geïnspireerd. Hij wilde met dit boek ook laten zien dat Molukkers niet alleen treinkapers zijn, maar gezagsgetrouwe mensen die in de jaren vijftig slecht zijn opgevangen in Nederland. Al die tijd hoopten zij weer terug te keren naar de Molukken, maar die belofte is nooit ingewilligd en hun eigen staat is nooit erkend.
Enter studeerde in Utrecht zowel Nederlandse taal- en letterkunde als Keltische letterkunde en cultuur. In 1999 debuteerde hij met de verhalenbundel Winterhanden. Met zijn roman Grip brak hij in 2011 door bij het grotere publiek; deze roman vind je ook op deze site, op N4.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Stephan Enter
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst:
-
Carl Friedman
-
Hella S. Haasse
-
Jan Siebelink
-
Erwin Mortier
-
Tommy Wieringa