Twee koffers vol
Lezen voor de lijst
De roman 'Twee koffers vol' (1993) speelt zich af in joods Antwerpen in de jaren zestig. Chaja, een studente filosofie, moet bijverdienen om haar studie te kunnen betalen. Zij gaat oppassen in het orthodox-joodse gezin Kalman. Daar raakt zij erg gehecht aan de kleuter Simcha, die een buitenbeentje is in het gezin.
Dagelijks wandelt ze met hem naar de vijver in het stadspark om zijn geliefde eendjes te bezoeken. Zo weet Chaja als enige tot Simcha door te dringen. Chaja heeft het echter moeilijk met de strenge leefregels van de familie, het duurt dan ook niet lang of zij botst met vader Kalman.
Chaja heeft niet veel contact met haar eigen ouders. Haar vader is steeds op zoek naar twee koffers die hij in de oorlog heeft begraven, haar moeder probeert de oorlog juist te vergeten. Met een oude vriend van haar vader, meneer Apfelschnitt, voert Chaja gesprekken over het Joodse geloof. Als Chaja tijdelijk niet mag oppassen, omdat zij ruzie heeft met de conciërge, gebeurt er iets vreselijks. Is dit de schuld van Chaja? Hoe moet ze verder?
Bron: vanoorschot.nl
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Het boek is in een prettige stijl geschreven, met niet te lange zinnen. Waar je aan moet wennen zijn de Joodse begrippen en uitdrukkingen die in het boek voorkomen. Achterin het boek staat een korte woordenlijst. Voor wie geïnteresseerd is in de problematiek van de Joodse oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog is dit een mooi boek om te lezen, temeer omdat de schrijfster zich goed heeft ingeleefd in de personages. Waar je op moet letten bij het lezen van dit boek zijn de twee verhaallijnen: de ene verhaallijn is het verhaal van de studente Chaja, de andere is het verhaal van haar ouders, met name dat van haar vader.
Om over na te denken
Hoe ga je om met de ander, een ander geloof, andere opvattingen? Kun jij je inleven in iemand anders? Conformeer je jezelf of ga je er tegen in? Als er iets vreselijks is gebeurd in je leven, wat doe je dan? Stop je het weg, wordt je hele leven erdoor beheerst of denkt je het een plaats te kunnen geven? Kies je voor een opleiding die je aan het twijfelen brengt? Of ga je voor pure wetenschap?
Prijzen
- Bekroond met de Van Witsen-prijs. Meer informatie.
Boekbespreking
Wat anderen van dit boek vonden
'Ik vond het heel bijzonder hoe het onderwerp is uitgewerkt. Het gaat niet alleen over het onderwerp, er komen ook andere dingen aan de orde, zoals de problemen van Chaja's vader. Het onderwerp werd wel uitgelegd maar ze vertellen er niet zo veel over, het onderwerp was makkelijk te begrijpen, zelfs voor iemand die helemaal niks van het Jodendom afweet.'
Annet, 5 havo, op: scholieren.com
'Ik vond het boek redelijk interessant en trok mijn aandacht. Verder vond ik het leuk dat er het een en ander aan natuurkunde en aan volksgeschiedenis was toegewijd. De indeling van het boek vond ik vrij simpel en gericht op de lezer.'
Anoniem, 3 havo, op: scholieren.com
'Ten eerste kwam ik er niet doorheen, omdat alles veel te gedetailleerd was beschreven. Normaal gesproken vind ik dit helemaal geweldig, maar in dit geval niet. Al die details hadden te maken met filosofie of het Jodendom. Met beide onderwerpen heb ik absoluut niets en de helft van de tekst begreep ik amper.'
Anoniem, 4 vwo, op: scholieren.com
Uittreksel
Log in met je biebpas en bekijk het uittreksel in de Uittrekselbank. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensie
Log in met je biebpas en bekijk de recensie in LiteRom. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Boekverfilming
Dit boek is verfilmd als Left Luggage.
Bekijk hier de trailer.
Op deze site vind je meer informatie over de auteur: Carl Friendman
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst
-
Tessa de Loo
-
Harry Mulisch
-
Tim Krabbé
-
Renate Dorrestein
-
Jan Wolkers
-
Ted van Lieshout
-
Adriaan Jaeggi