Marcel
Lezen voor de lijst
'Marcel' vertelt het verhaal van een Vlaamse jongen die door zijn grootouders wordt opgevoed, ergens op het Vlaamse platteland. Langzaam ontdekt hij een geheim en de schande die sinds de oorlog aan de familie kleven.
Tegelijk draait het verhaal om Marcel, die enkele decennia eerder aan het Oostfront is gesneuveld en wiens portret deel uitmaakt van de verzameling portretten die grootmoeder van alle familieleden aanlegt.
In een suggestieve stijl geeft Erwin Mortier een scherp, ironisch beeld van de familie en de kennissenkring, die moeten leven met een verleden dat ze beurtelings moeten verbloemen en onthullen. [flaptekst]
Leen het e-book in de online Bibliotheek-app
Lees alvast een paar bladzijden
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Als je verwacht een spannend boek over de oorlog te lezen, kom je bedrogen uit. De spanning in Marcel zit hem in het mysterieuze van het verhaal en de wijze van vertellen. Als je oog hebt voor de sfeer van het verhaal en voor Mortiers bloemrijke stijl is dit zeker een geschikt boek voor jou.
Mortier heeft in 2020 een nieuwe roman gepubliceerd die als een soort vervolg op Marcel kan worden beschouwd: De onbevlekte. Het gaat over dezelfde personages, maar dan tientallen jaren later. Het boek is echter heel anders opgezet, dus het is zeker geen herhaling van zetten.
Om over na te denken
Voel jij je weleens schuldig over bijvoorbeeld Nederlanders die tijdens de oorlog de ‘verkeerde’ kant kozen, of voor onze voorouders die in het koloniale tijdperk slavendrijvers waren? Vind je dat schuldgevoel terecht?
Hoe ga je om met een pijnlijk verleden? Zou je het verleden soms beter kunnen begraven?
Kun je pijnlijke familiegeheimen beter verbloemen of onthullen?
Prijzen
- Bekroond met de Gerard Walschapprijs (1999) Meer informatie.
- Bekroond met het Gouden Ezelsoor (2000) Meer informatie.
- Bekroond met de Debutantenprijs Dordrecht (2000) Meer informatie.
Boekbespreking
Boekbespreking
Wat anderen van dit boek vonden
‘Ik vind het boek over het algemeen wel leuk, maar lees goed mijn argumenten want het klinkt een beetje vaag. Er gebeurt helemaal niet zoveel, en de kleine dingen worden heel uitgebreid beschreven, en daar houd ik totaal niet van. Maar dit boek vind ik zo mooi geschreven. Het lijkt wel of de schrijver bij elke zin een achterliggende gedachte heeft. Hij schrijft het gewoon zo mooi.’
Myse, 6 vwo, op: scholieren.com
‘Ik vind het een goed boek met een interessant onderwerp. Ik heb dit boek met veel plezier gelezen en ik vind dat er eigenlijk maar weinig minpunten aan dit boek zitten. Wel vind ik het jammer dat de hoofdpersoon erg oppervlakkig beschreven wordt, hierdoor kon ik me niet goed in het boek inleven.’
Bas, 4 vwo, op: scholieren.com
‘Ik vond het een heel raar boek. Het boek ging over een Vlaamse jongen die opgroeide in Vlaanderen, dus het boek stond vol met rare woorden die doodgewoon zijn in Vlaanderen, maar hier in Nederland de nodige wenkbrauwen zullen doen fronsen. Het was dan soms ook lastig te volgen. Verder vond ik dat het boek zeer weinig met oorlog te maken had. Het boek ging meer over het leven van deze Vlaamse jongen, die overigens het hele boek lang niet bij naam genoemd werd.
’Jesper, 6 vwo, op: scholieren.com
Uittreksel
Log in met je bibliotheekpas en bekijk het uittreksel op Uittrekselbank.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensies
Log in met je bibliotheekpas en bekijk de recensies op Literom.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Erwin Mortier
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst
-
Tom Lanoye
-
Arthur van Schendel
-
Tomas Lieske
-
Stefan Brijs
-
Kader Abdolah
-
Simon Vestdijk