Wij zijn licht: Opdracht

Opdracht niveau 2 | Niet eten

Titel Wij zijn licht
Niveau boek niveau 3
Opdracht niveau 2 | Niet eten
Studielast 1,5 uur
Werkvorm Individueel
Focus Thematiek
Je leert nadenken over een van de belangrijkste thema’s uit het boek: niet eten.
Gemaakt door Janneke Blok
Bron Artikel uit Trouw (pdf)

A

  1. Hoe belangrijk is eten voor jou? Eet je omdat het ‘moet’, kun je er echt van genieten en/of is het vooral een sociale aangelegenheid?
  2. Heb je eetgewoontes vanuit een bepaalde overtuiging? Ben je bv. vegetariër? Of ken je mensen in je omgeving die extra letten op wat ze eten?
  3. Ken je ook mensen in je omgeving die moeite hebben met eten of misschien zelfs een eetstoornis hebben?


B

In Wij zijn licht proberen de bewoners van de woongroep ‘Klank en Liefde’ voeding steeds meer los te laten.

  1. Welke spirituele overtuigingen zitten daarachter?
  2. Wat dacht jij toen je voor het eerst las over deze mensen die leven van lucht en licht (‘ademhalisten’)?
  3. Hoe vergaat het niet-eten de verschillende bewoners van ‘Klank en Liefde’? Beschrijf voor alle vier wat het loslaten van voeding voor hen betekent.


C

Lees bron 1. Dit artikel verscheen naar aanleiding van het nieuws dat een vrouw in een Utrechtse woongroep was overleden aan ondervoeding - het gegeven waarop Gerda Blees haar roman Wij zijn licht heeft gebaseerd.

  1. Wat is volgens Annemarie van Elburg de overeenkomst tussen eetstoornissen en de spirituele leefwijze van ademhalisten? Geldt dat ook voor Wij zijn licht? Leg uit.
  2. In Wij zijn licht grijpt de zaak van de woongroep rechercheur Liesbeth extra aan, omdat haar dochter anorexia heeft. Welke overeenkomsten ziet ze en wat is haar conclusie?


D

Zou je Wij zijn licht aanraden om te lezen aan jongeren die kampen met een eetstoornis? Denk je dat dit boek hen kan helpen? Waarom (niet)? Maak gebruik van je antwoorden op voorgaande vragen. (250 woorden)