Het behouden huis: Opdracht

Opdracht niveau 4 | Perspectief

Waarschuwing: in deze opdracht ga je een vergelijking maken tussen Het behouden huis en de computergame Call of Duty. De game is behoorlijk gewelddadig. Als je niet van dit soort games houdt, kies je een andere opdracht. 

Titel Het behouden huis
Niveau boek niveau 4
Opdracht niveau 4 | Perspectief
Studielast 1,5 uur
Werkvorm individueel
Focus perspectief
Je leert een ik-perspectief vergelijken met het perspectief in een game.
Gemaakt door Martijn Koek
Bron YouTube | 'Call of Duty 5 (World at War)'

A
   

Vraag 1Heb je wel eens first person shooter gespeeld, zoals Call of Duty of Battlefield? Zo ja, als je een missie afgerond hebt en daarbij tientallen vijanden hebt gedood, wat voel je dan meer: spijt, trots of opluchting? Licht je keuze toe.   
Als je nog nooit een dergelijke game hebt gespeeld, kun je deze opdracht gewoon proberen te maken, maar hij is dan wel iets lastiger.   


Vraag 2Bron 1 leidt je naar een stuk uit Call of Duty 5. Bekijk dit fragment, en beantwoord daarna de volgende vragen.   


a. Sergeant Reznov vertelt je allerlei gruwelijke dingen over de Duitsers, met name over generaal Heinrich Hamsell. Waarom doet hij dat, denk je?   
b. Als je aan het begin wakker wordt, zie je hoe een Duitse soldaat een aantal van jouw medesoldaten, die gewond op de grond liggen, dood schiet. Waarom zouden de makers van het spel deze missie zo laten beginnen, denk je?   
c. Wat doet het met je dat het spel first person is, dus vanuit het ik-perspectief?


B


Vraag 1Het behouden huis is ook een first person-verhaal. Je kijkt immers mee met de ik-figuur. Ook hij overleeft aan het einde van het verhaal. Voelde je als lezer aan het einde van het verhaal hetzelfde als wat je voelt aan het eind van een geslaagde missie in een first person shooter? Zo ja: hoe komt dat, denk je? Zo nee: wat is het verschil?   


Vraag 2


In zowel Het behouden huis als het fragment uit Call of Duty komen Duitse officieren voor. Wat is het verschil in de manier waarop ze geportretteerd worden?


Vraag 3Er is ook een overeenkomst: in Call of Duty zegt sergeant Reznov tegen je dat generaal Hamsell 'a creature of habit' is, een 'man met vaste gewoontes'. In Het behouden huis is de Duitse kolonel dat ook. Op p. 37 vertelt hij dat hij zich al 40 jaar elke morgen om 7.00 uur scheert, oorlog of niet, en legt hij uit waarom. Lees deze bladzijde opnieuw. Maakt deze eigenschap de kolonel tot een sympathiekere figuur? Waarom wel/niet?   


Vraag 4


Zowel in Call of Duty 5 als Het behouden huis is sprake van een ik-perspectief. Toch is er een verschil. Wie is de 'ik' in Call of Duty eigenlijk? Wie is de ik in Het behouden huis? Wat is het gevolg van dat verschil, denk je?


C


Vraag 1Games als Call of Duty zijn ongelooflijk populair. Het deel Black Ops 2 uit 2012 bracht binnen vijftien dagen 1 miljard dollar op. Het behouden huis zal in de 62 jaren tussen 1951 en 2013 oneindig veel minder hebben opgeleverd. Zouden schrijvers zich niet veel beter kunnen richten op games? Stel dat Hermans die mogelijkheid had gehad: was Het behouden huis om te zetten geweest naar een first person shooter? Geef antwoord in minimaal 300 woorden. Besteed daarbij aandacht aan:   
a. wat zonder meer uit de novelle overgenomen kan worden in zo'n game;   
b. wat er verloren zou gaan uit het boek;   
c. de vraag of de game misschien juist het verhaal zou verrijken.   
Baseer je tekst op je antwoorden op de A- en B-vragen.   


Vraag 2


Uit Hermans' beroemde roman De donkere kamer van Damokles is de volgende uitspraak: 'Wat is een held? Iemand die straffeloos onvoorzichtig is geweest.' Wat zou Hermans vinden van games als Call of Duty?