Het huis van de moskee
Lezen voor de lijst
In de Iraanse provincieplaats Senedjan staat 'het huis van de moskee', een eeuwenoud huis dat aan de moskee vastzit. Het wordt bewoond door de hoofdpersoon Aga Djan en zijn omvangrijke familie. Aga Djan is als hoofd van de moskee en van de bazaar ongeveer de belangrijkste man van Senedjan. Het huis van de moskee staat voor traditie, oude cultuur en milde islam. Maar de tijden veranderen en de tradities komen onder druk te staan.
Gestimuleerd door de pro-Amerikaanse sjah dringen moderne westerse invloeden ook Senedjan en zelfs het huis van de moskee binnen. De jonge Shahbal, die ooit zijn oom Aga Djan moet opvolgen, staat wel open voor deze vernieuwing. Dan komt Iran in de greep van de politieke, militante islam, die alle moderne ontwikkelingen weer wil terugdraaien, desnoods met geweld. Het huis van de moskee wordt verscheurd door de tegenstellingen, en Aga Djan verliest de controle.
Leen het e-book en luisterboek in de online Bibliotheek-app
Lees alvast een paar bladzijden
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek of karaokeboek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Het verhaal van Het huis van de moskee wordt duidelijk en boeiend verteld. De taal is betrekkelijk eenvoudig, soms dichterlijk en beeldend. De combinatie van een suggestieve stijl en de soms gruwelijke inhoud kan het lezen tot een heftige ervaring maken. Je moet wel enig doorzettingsvermogen hebben; het verhaal is niet langdradig, maar wel uitvoerig.
Het is handig als je iets weet van de islamitische godsdienst en cultuur en van de gebeurtenissen in Iran vanaf de jaren zeventig. Achterin het boek vind je de verklaring van een lijstje vreemde woorden, en een heel beknopte verantwoording (p. 411-413). Als je zelf moslim bent, moet je wel bedenken dat dit boek verschillende vormen van islam naast elkaar laat zien en daar kritisch - maar wel respectvol - op ingaat.
Voorin het boek staat een soort stamboom met de belangrijkste personages en hun rollen.
Om over na te denken
Kun je je voorstellen dat je geloof of je idealen zo belangrijk voor je zijn dat je moet breken met mensen die daar niet in mee (willen) gaan, zelfs al is het je beste vriend of familie?
In het huis van de moskee leeft een omvangrijke familie samen onder één dak. Hoe zou jij het vinden om zulke nauwe banden te onderhouden met je familie?
Zou een Nederlandse lezer iets kunnen leren van een familiegeschiedenis in een stadje in Iran?
In hoeverre mag het bestuur van een land of stad de inwoners de wet voorschrijven?
Is het mogelijk om de werkelijkheid objectief weer te geven, of is ons beeld van de werkelijkheid per definitie beperkt en gekleurd?
Boekbespreking
Wat anderen van dit boek vonden
'Ik vond dit een van de beste boeken die ik ooit gelezen heb. De schrijver schrijft heel duidelijk de gebeurtenissenvan de oorlog op en verwerkt er zeer veel emoties in. Ik vind het heel interessant dat er zo veel over de oorlog wordt geschreven, want nu speelt de ruzie ook nog steeds en dit boek geeft een soort geschiedenis van wat er nu afspeelt. Ook beschrijft Kader Abdolah de islam in het boek heel goed. Er wordt naar mijn mening zonder veel verdraaiingen verteld hoe het leven in islamitische dorpjes eraan toegaat en hoe mensen naar een beter leven streven. Het boek heeft mij echt geraakt, vooral omdat het voor een groot deel echt gebeurd is.'
Isis, 4 vwo, op: scholieren.com
'Prachtig. Ik heb het bijna in een keer uitgelezen. Toen ik het boek uitkoos was ik enigszins huiverig wat betreft het niveau. Maar nadat ik eenmaal begonnen was, bleek het een van de boeiendste boeken te zijn die ik tot nu toe heb gelezen. Ik heb er veel over de islam door geleerd, met name over de geschiedenis en de gewoonten van moslims. Het werd op een manier verteld dat ik geboeid bleef en steeds bijna niet kon wachtenom verder te lezen. Het had voor mij alles wat een boek moet hebben.'
Roxala, 5 vwo, op: scholieren.com
'Jammer genoeg komt de vrouw niet zo sterk aan bod, wat dat betreft mag de schrijver meer aandacht besteden aan de vrouw binnen de islam. Ik weet dat er twee vrouwen zijn die in het boek een rol spelen, maar ze zijn nogal naar de vooroordelen geschapen. Het zou interessant zijn als de vrouwen opstandig zijn.'
Anoniem, op: scholieren.com
Uittreksel
Log in met je biebpas en bekijk het uittreksel in de Uittrekselbank. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensie
Log in met je biebpas en bekijk de recensie in LiteRom. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Over de auteur
‘Kader Abdolah’ is de schrijversnaam van de Iraanse balling Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani (1954). De schrijver heeft dit pseudoniem gekozen als eerbetoon aan zijn geëxecuteerde vrienden Kader en Abdolah.
In zijn studententijd werd hij politiek actief; hij keerde zich tegen de dictatuur van de sjah en, na diens afzetting in 1979, tegen die van ayatollah Khomeini. Halverwege de jaren '80 moest hij Iran ontvluchten. Door toeval belandde hij in 1988 in Nederland, waar hij politiek asiel kreeg. Om Nederland te leren kennen en Nederlands te leren las Kader Abdolah zich een slag in de rondte: het woordenboek, poëzie, Mulisch en Wolkers, maar ook Jip en Janneke. In 1993 verscheen zijn eerste in de nieuwe taal geschreven boek, de verhalenbundel De adelaars; het boek werd meteen bekroond met een belangrijke debutantenprijs, het Gouden Ezelsoor. Zijn eerste roman, De reis van de lege flessen, kwam uit in 1997. Daarna volgden o.a. de romans Spijkerschrift (2000) en Het huis van de moskee (2005), en de dubbelpublicatie De Koran/De boodschapper (2008). In 2011 schreef Abdolah het boekenweekgeschenk, De kraai, en een nieuwe roman: De koning. Sindsdien verschijnt bijna elk jaar een nieuw boek.
Abdolahs werk is in meer dan 20 talen vertaald. Verschillende boeken zijn bekroond met een literaire prijs. Het huis van de moskee werd in 2007 door het Nederlandse publiek gekozen als een na beste Nederlandse roman aller tijden. In Frankrijk werd hij geridderd toen de vertaling van deze roman uitkwam.
Op deze site vind je meer informatie over de auteur: Kader Abdolah
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst
-
Hafid Bouazza
-
J. Bernlef
-
Arthur van Schendel
-
Tomas Lieske
-
Erwin Mortier
-
Stefan Brijs