Een heel bijzonder meisje: Opdracht

Opdracht niveau 2 | Relaties

'Hoe kan ik niet bij jou zijn?' vraagt Alicia aan Sofia in haar brief. Liefde en relaties spelen in Een heel bijzonder meisje een belangrijke rol. Wat liefde is en hoe die zich uit, kan per cultuur verschillen. Liefde bestaat in verschillende vormen en heeft meerdere betekenissen. Zo is er de romantische liefde, de liefde tussen vrienden of de liefde tussen een ouder en een kind. De oude Grieken kenden wel zes woorden voor liefde, waaronder de 'speelse liefde'!

In deze opdracht ga je onderzoeken welke vormen van liefde Anna van Praag in Een heel bijzonder meisje beschrijft. Lees de opdracht eerst helemaal door en begin dan bij A.

Titel Een heel bijzonder meisje
Niveau boek niveau 2
Opdracht niveau 2 | relaties
Studielast 2 uur
Werkvorm individueel
Focus relaties
Je leert reflecteren op relaties tussen personages
Gemaakt door Sara Janssen

A


Vraag 1


Welke vormen van liefde ken jij? Welke vorm van liefde is nu vooral aanwezig in jouw leven?


B


Vraag 1


Noteer in de eerste kolom de namen van de personen voor wie Alicia een vorm van liefde voelt. Schrijf in de tweede kolom op hoe die liefde zich manifesteert, met andere woorden: is de liefde wederzijds, ontwikkelt de liefde zich, maakt de liefde blind etc. Werk met steekwoorden en korte omschrijvingen.

Alicia houdt van X (personage) Vorm van liefde
schoolvriendin Isa Vriendschappelijke liefde. De vriendschap verandert > verschil in levensstijl. Isa gaat met Luca > volgens Alicia hypocriet.
Luca

C 


Vraag 1


Noteer nu in de eerste kolom de namen van mensen die een vorm van liefde voor Alicia voelen. Ga net zo te werk als bij B. 

X (personage) houdt van Alicia Vorm van liefde
moeder Lydia

D


Vraag 1


Welke vormen van liefde kon je het makkelijkst omschrijven en welke vormen vond je moeilijk te benoemen? Hoe komt dat denk je?


Vraag 2


Bekijk beide door jou ingevulde schema’s nog eens goed en vergelijk ze met elkaar. Wat valt je op?