Hoe duur was de suiker?: Opdracht

Opdracht niveau 2 | Kwesties

Titel Hoe duur was de suiker
Niveau boek 2
Opdracht niveau 2/1 | kwesties
Studielast 1,5 uur
Werkvorm individueel
Focus kwesties
Je leert reflecteren op verschillende kwesties die in het verhaal aan de orde komen.
Gemaakt door Janneke Blok
Bron 1 Volkskrant.nl | rubriek 'Wat zou u doen?'

A

De rubriek 'Wat zou u doen?' is een vast onderdeel van Volkskrant Magazine, dat elke week op zaterdag verschijnt. Lezers kunnen een dilemma voorleggen aan andere lezers, die dan kunnen reageren door een advies terug te sturen. Elke week wordt een selectie uit de reacties gepubliceerd. Bekijk bron 1 om te zien hoe de rubriek eruitziet. 

Hieronder volgen vier dilemma's. Kies drie van de vier dilemma’s en geef advies. Gebruik minimaal 150 woorden per advies, dat bestaat uit ten minste drie goede redenen om voor het een of ander te kiezen. (Voor deze opdracht hebben we er natuurlijk 'Wat zou jij doen?' van gemaakt.)

Vluchtelingen helpen?
Mijn zus en ik doen al van jongs af aan alles samen en zijn onafscheidelijk. Nu is er iets waar we beiden totaal verschillend over denken. Ik vind dat we de vluchtelingen in ons land met open armen moeten ontvangen en als onze gelijken moeten behandelen. Mijn zus vindt dat de vluchtelingen wel in Nederland mogen wonen, maar dat ze alleen goed genoeg zijn om al het werk op te knappen dat de Nederlanders niet willen doen. Pas geleden heeft ze zelfs een vluchteling uitgescholden! Ik wil haar niet kwijt, maar ik merk dat het steeds meer tussen ons in komt te staan. Wat zou jij doen?
(Els, 21 jaar)

Ik denk dat mijn zus vreemdgaat
Al een tijdje heb ik het vermoeden dat mijn zus vreemdgaat, en wel met mijn vriend! Als mijn vriend komt logeren, is mijn zus ook steeds vaker thuis. Het lijkt soms alsof mijn vriend meer aandacht heeft voor haar dan voor mij. Afgelopen week kwam ik wat eerder thuis van school en toen zat mijn vriend zelfs op de slaapkamer van mijn zus. Ik durf er met geen van beiden over te beginnen. Stel dat ik het mis blijk te hebben. Ik wil niet als een jaloerse vriendin en zus overkomen. Wat zou jij doen?
(Elsbeth, 19 jaar)

Verliefd op de vriend van mijn zus
Ik kan in principe alle mannen krijgen, maar nu is het me overkomen dat ik verliefd ben geworden op de vriend van mijn zus. Ik zou het nog wel uit mijn hoofd kunnen zetten als hij geen gevoelens voor mij had, maar ik heb juist het idee dat hij hetzelfde voor mij voelt. Ik ben nog nooit in mijn leven zo verliefd geweest! Ik wil mijn zus absoluut geen pijn doen, maar om deze verliefdheid kan ik gewoon niet heen. Wat zou jij doen?
(Sara, 20 jaar)

Verliefd op het verkeerde meisje
Ik houd van mijn vriendin, maar het probleem is dat mijn ouders haar niet willen accepteren. Ze vinden haar onder mijn niveau en zeggen dat ze uit een armoedig gezin komt. 'Er lopen toch genoeg andere leuke meisjes rond,' zegt mijn moeder keer op keer, 'wel van jouw niveau en uit een net gezin.' Ik wil mijn ouders natuurlijk niet teleurstellen, maar ik wil ook mijn hart kunnen volgen. Wat zou jij doen?
(Hendrie, 18 jaar)

B

De dilemma’s, die hier op eigentijdse wijze zijn geschetst, zijn in feite afkomstig uit Hoe duur was de suiker? Leg voor alledrie de dilemma’s het verband uit met de desbetreffende situaties uit het boek. Gebruik daarvoor onderstaande tabel.

Dilemma Situatie boek Verband
Vluchtelingen helpen?