De hemel van Heivisj: Opdracht

Opdracht niveau 2 | Personage/motief

Veel kinderen hebben iets met dieren, maar meisjes en paarden, dat is een verhaal apart.
Tegenwoordig zijn zogenaamde paardenmeisjes niet alleen meer in de manege te vinden, maar ook op internet, bijvoorbeeld op Hyves. Eén zo'n vriendengroep heet 'Ik hou van mijn paard', en is te vinden op zonderpaardenisniks.hyves.nl. De schrijfster van een boekenserie over 'De drie paardenmeiden' beheert ook een Hyves-groep van paardenlezeressen. En dan hebben we nog Penny, het 'striptijdschrift voor de paardengek', bekend van de Pennydagen in Slagharen en verschillende ponykampen (zie bron 1).

Titel De hemel van Heivisj
Niveau boek niveau 3
Opdracht niveau 2 | Personage/motief
Studielast 1,5 uur
Werkvorm individueel
Focus personage/motief
Je leert de betekenis van een personage/motief bepalen.
Gemaakt door Pieter Waalewijn
Bron 1. penny.nl | 'striptijdschrift voor de paardengek'

Vraag 1

Ken jij iemand die helemaal weg is van paarden, of ben jij misschien zelf een paardenmeisje of paardengek? Hoe verklaar jij die paardenliefde? Probeer je uitleg begrijpelijk te houden voor iemand die helemaal onbekend is met deze wereld.


Vraag 2a

Is het paard Heivisj een hoofdrolspeler in De hemel van Heivisj? Licht je antwoord toe.


Vraag 2b

Waarom heet het boek eigenlijk De hemel van Heivisj?


Vraag 2c

'De hemel van Heivisj' is ook de titel van het vierde deel van dit boek, en in het vijfde deel is er nog een los hoofdstuk met dezelfde titel. Waarom is dit zo?


Vraag 3

In 2011 verscheen de jeugdroman Bajaar van Martha Heesen. Zoek op internet naar een beschrijving of een recensie van dat boek. Welke overeenkomsten zie jij met De hemel van Heivisj? Lijkt Bajaar jou makkelijker of moeilijker dan De hemel van Heivisj? Leg je keuze uit.


Vraag 4

Als je naar De hemel van Heivisj en Bajaar kijkt met de ogen van een paardenliefhebber, welk van die twee boeken zou zo iemand het meest aanspreken, en waarom?


Vraag 5

Schrijf een kort tekstje (maximaal 200 woorden) voor de website penny.nl, waarin je de jonge 'paardengek' probeert warm te maken voor De hemel van Heivisj. Maak dus goed duidelijk hoe belangrijk het paard is voor het verhaal.