Camera Obscura
Lezen voor de lijst
Camera Obscura bestaat uit een aantal korte en langere verhalen, waarin Hildebrand familie en kennissen bezoekt. Hij beschrijft op humoristische wijze de dagelijkse en minder dagelijkse gebeurtenissen.
Hoewel hij in het voorwoord vertelt dat herinneringen, gedachten en verbeelding dooreen lopen, heeft hij, naar uit later onderzoek bleek, in veel gevallen passages uit zijn eigen brieven en dagboeken letterlijk overgenomen. Nadat Camera Obscura in 1839 voor het eerst was verschenen, heeft Hildebrand er steeds weer delen aan toegevoegd.
Leen het e-book in de online Bibliotheek-app
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Van Camera Obscura bestaan zeer veel verschillende uitgaven. Sommige uitgaven bevatten alle verhalen van 1839 en later; andere zijn bloemlezingen, al dan niet hertaald in modern Nederlands. De volledige Camera is nogal een dikke pil.
Overleg met je docent welke uitgave en welke verhalen je gaat lezen. 'Een onaangenaam mens in de Haarlemmerhout', 'De familie Stastok', 'De familie Kegge' en 'Een oude kennis' zijn een goede keus.
Misschien denk je, als je begint met lezen, dat je een heel saai boek te pakken hebt. Zet even door. Zodra je aan het taalgebruik gewend bent, valt er genoeg te genieten (en soms te lachen).
Om over na te denken
Hildebrand geeft een stereotiep beeld van bepaalde bevolkingsgroepen. Kun je deze (of andere) groepen tegenwoordig nog steeds zo duidelijk van elkaar onderscheiden? Tot welke groep(en) behoor je zelf?
Heb jij als jongere een stereotiep beeld van de oudere generaties?
Wat levert het op om te spotten met anderen?
Boekbespreking
Wat anderen van dit boek vonden
'Ik vind Camera Obscura een heel mooi boek. Het is humoristisch, maar ook de realiteit wordt goed weergegeven. Je kunt je als het ware in de hoofdpersonen inleven. Ik vind het boek soms wel wat langdradig, vooral bij de persoonsbeschrijvingen.'
Jaap-Jan, 4 wvo, op: scholieren.com
'Mijn eindoordeel is niet negatief, maar ook niet positief. Het is geen boek dat ik voor mijn plezier zou lezen. Het heeft daarentegen wel weer wat bijgedragen aan mijn algemene ontwikkeling, en literatuurgeschiedenis is over het algemeen wel interessant. Zo zie je ook de ontwikkeling van de literatuur, en kun je parallellen trekken met de hedendaagse boeken, de leefsituatie etc. Ik denk niet dat ik nog negentiende-eeuwse boeken ga lezen.'
Jeanne, 6 vwo, op: scholieren.com
'Ik vond het boek moeilijk om te lezen, omdat het taalgebruik niet van deze tijd is, hierdoor moest ik veel woorden achterin opzoeken. Ik heb ook veel gebruik moeten maken van andere verslagen om het een beetje te snappen. De humor was ook niet geweldig, waardoor het boek ronduit saai om te lezen werd.'
Niels, 6 vwo, op: scholieren.com
Uittreksel
Log in met je biebpas en bekijk het uittreksel in de Uittrekselbank. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensie
Log in met je biebpas en bekijk de recensie in LiteRom. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Hildebrand
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst
-
Arthur Japin
-
A.L.G Bosboom-Toussaint
-
Multatuli
-
Gerard Reve
-
Helga Ruebsamen
-
Geert Mak
-
Gerbrand Bakker