Het bloed in onze aderen: Opdracht

Opdracht niveau 5 | Genre, in literair-historisch perspectief

Je gaat je nader bezighouden met het derde deel van Het bloed in onze aderen: 'De vampier van de straat Ponent'. Je werkt een aantal vragen af, die je het materiaal moeten opleveren voor een beschouwing van ongeveer 600 woorden.

Titel Het bloed in onze aderen
Niveau boek niveau 4
Opdracht niveau 5 | Genre, in literair-historisch perspectief
Studielast 3 à 4 uur
Werkvorm individueel
Focus genre, in literair-historisch perspectief
Je leert reflecteren op de plaats van een boek in een traditie.
Gemaakt door Pieter Waalewijn
Bron en.wikipedia.org | 'Enriqueta Martí'
Downloads Het bloed in onze aderen_N5/2_lezing Bulnes (129 kb)

Vraag 1


Deel 3 van de roman lijkt een zelfstandig verhaal te zijn: de personages uit deel 1 en 2 lijken hier afwezig, en er lijkt überhaupt geen verband te zijn tussen dit deel en het voorafgaande. Zou 'De vampier van de straat Ponent' volgens jou als zelfstandig verhaal of novelle gelezen kunnen worden? Wat zou er eventueel aan gedaan moeten worden om dit deel helemaal op eigen benen te kunnen laten staan?    


Vraag 2


Het bloed in onze aderen is, over het geheel genomen, een historische roman. Hoe schat jij het historische karakter van dit derde deel in? Denk je dat dit deel geen/weinig/veel feiten bevat? Maakt het voor jouw inschatting nog uit dat dit deel eindigt met krantenberichten?   


Vraag 3


'De vampier van de straat Ponent' heeft trekken van een gothic novel. Als je informatie over dit genre opzoekt, kom je geheid uit bij Edgar Allan Poe, bij de vampiers van Byron, bij Dracula, Frankenstein, Dr. Jekyll en Mr. Hyde; soms worden hier ook de Brontë sisters (Wuthering heights, Jane Eyre) genoemd. Daarmee zit je midden in de negentiende eeuw, in wat wel de zwarte romantiek wordt genoemd.   
a. Ga op zoek naar informatie over de 'gothic novel'. Gebruik de genoemde namen als zoekterm.
b. Hebben we in de Nederlandse literatuur van de negentiende eeuw, of later, ook zoiets als een gothic novel? Om je wat op weg te helpen droppen we hier de namen van de negentiende-eeuwse schrijvers Alexander Ver Huell en Carel van Nievelt.   
c. Heb je inmiddels de indruk dat 'De vampier van de straat Ponent' inderdaad in deze traditie staat?   


Vraag 4


Op 9 oktober 2013 werd er op het VUmc een symposium over literatuur en geneeskunde georganiseerd met het thema 'Het verwarde brein'. Miquel Bulnes was hier uitgenodigd om een literaire lezing te verzorgen. Hij gaf zijn lezing de titel '(Vermeende) hersenziekten - Psychiatrische aandoeningen in de literatuur'. Lees deze tekst (onder Downloads) met 'De vampier van de straat Ponent' in je achterhoofd, om te zien of hij er nog nieuw licht op werpt; maak daar aantekeningen van.   


Vraag 5


Voordat je met het schrijven van je beschouwing gaat beginnen, moet je lezen wat de Engelstalige Wikipedia over Enriqueta Martí schrijft: bron 1. Verbind deze informatie met je voorlopige ideeën bij vraag 2.   


Vraag 6


Breng nu alles samen in een aantrekkelijk geschreven beschouwing (ongeveer 600 woorden). Laat zien hoe Bulnes in 'De vampier van de straat Ponent' de historische feiten heeft gebruikt, en bespreek de relatie met de gothic novel (in historisch perspectief). Wijd ook een alinea aan het verband tussen dit derde deel en de rest van de roman.(Literaire) theorie


'Gothic novel', in: Joke van Balen e.a., Basisboek literatuur, Groningen, Uitgeverij kleine Uil, 2009, p. 38