Tirza: Opdracht

Opdracht niveau 5 | Betekenis

Titel Tirza
Niveau boek niveau 4
Opdracht niveau 5 | Betekenis
Studielast 2 uur
Werkvorm twee- of drietal
Focus betekenis
Je leert een interpretatie op te stellen en na te denken over de waarde ervan
Gemaakt door Martijn Koek

A

Vraag 1

Discussieer over de volgende drie stellingen en schrijf jullie uiteindelijke mening op.

Stelling A:
Het is belangrijk om er precies achter te komen wat een schrijver met zijn boek bedoelt.

Stelling B:
Het is frustrerend om (delen van) een boek niet te begrijpen.

Stelling C:
Bij een literaire roman is eigenlijk elke interpretatie goed.


Vraag 2

Vraag A:
Zouden lezers van N1 t/m N4 een andere mening over deze stellingen hebben? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

Vraag B:
En lezers van N6?


B

Vraag 1

Bij een literaire roman komt het nogal eens voor dat verschillende mensen een boek op een verschillende manier interpreteren. Hieronder zie je vier interpretaties (A-D) van Tirza. Noteer op je blaadje welk van deze interpretaties jullie het beste vinden. Beargumenteer jullie keuze. Je mag die eenmaal gekozen interpretatie een beetje uitbreiden, als jullie dat nodig vinden. Als jullie liever jullie eigen interpretatie willen geven (F) of een combinatie van interpretaties (E) mag dat ook. Verwijs bij de argumentatie van jullie keuze in ieder geval naar het motto en het eind van het verhaal. Zoek ook drie citaten in Tirza die je argumenten ondersteunen; schrijf de citaten telkens voluit. Jullie kunnen schema 1 als leidraad gebruiken, maar kunnen de interpretatie ook gewoon uitschrijven.

Interpretatie A:
Tirza gaat over de gebrekkige manier waarop mensen in onze huidige maatschappij met elkaar communiceren. Het boek laat zien dat er zelfs in een op het oog betrekkelijk normaal en welgesteld gezin van alles mis gaat doordat de leden van dat gezin niet goed met elkaar kunnen praten en eigenlijk nooit precies zeggen wat ze nu eigenlijk vinden.

Interpretatie B:
Tirza gaat over schijn en werkelijkheid. Van de buitenkant kan iemand er nog zo normaal en aardig uitzien, van binnen is het misschien wel een monster. Het boek leert je op te passen voor je omgeving en niet te gauw mensen te vertrouwen, want niets is wat het op het eerste gezicht lijkt.

Interpretatie C:
Tirza gaat over de angst om alleen te zijn. Het verhaal laat zien dat mensen met elkaar samenleven om maar niet alleen te hoeven zijn. Wanneer je alleen bent, is er niemand die je leven een beetje richting kan geven. Samenleven zorgt er voor dat je vastigheden hebt in je leven en daar klampen mensen zich dan vast.

Interpretatie D:
Tirza gaat over macht. Het verhaal laat zien dat mensen voortdurend bezig zijn om elkaar te onderdrukken, om beter/machtiger te zijn dan de ander. Ze doen dat op verschillende manieren: op het werk, in de liefde en de seksualiteit, met geweld. Soms gebeurt het onbewust, maar het zit nu eenmaal in ieder mens: de mens is een dier en de sterkste overleeft.

Interpretatie E:
Een combinatie van bovenstaande, namelijk….

Interpretatie F:
Geen van deze interpretaties past goed bij Tirza. Wij hebben een betere, namelijk….


Schema 1

Interpretatie
Past bij het motto, want ...
Past bij het einde, want ...
Bovendien ...
Verder ...
Daarnaast ...
Citaten die onze interpretatie ondersteunen: Citaat 1: Citaat 2: Citaat 3:

C

Vraag 1

Jullie hebben nu een interpretatie van Tirza. Hoe komen jullie er nu achter of dit de juiste is?
Stel dat Arnon Grunberg een speciale mailbox had waar vastgelopen lezers vragen over zijn werk naar toe konden sturen. Welke vraag zouden jullie hem sturen om vast te stellen of jullie interpretatie de juiste is? Of zouden jullie hem helemaal niet mailen? Licht jullie antwoord toe.