Wij slaven van Suriname: Opdracht

Opdracht niveau 3 | Biografie

Titel Wij slaven van Suriname
Niveau boek niveau 4
Opdracht niveau 3 | Biografie
Studielast 3 uur
Werkvorm individueel
Focus levensverhaal
Je leert te reflecteren op de historische betekenis van Anton de Kom.
Gemaakt door Pieter Waalewijn

Sinds 2020 heeft De Kom een plaats in de Canon van Nederland. Hij staat daar nu tussen Erasmus, Willem van Oranje, Rembrandt, Anne Frank en anderen. Hij is dus een belangrijke figuur uit onze geschiedenis, maar had jij ooit van hem gehoord?
Nu je Wij slaven van Suriname gelezen hebt, kun je wel begrijpen dat De Kom inderdaad veel betekend heeft en voor Surinamers een soort ‘vader des vaderlands’ is.

In deze opdracht bereid je een presentatie over het leven van Anton de Kom voor. [Je moet maar even met je docent overleggen of deze opdracht tot een mondelinge presentatie moet leiden, of dat je het laat bij een schematische opzet op papier waarin je alle belangrijke informatie overzichtelijk presenteert.]
Je gaat in je presentatie De Koms leven beschrijven en zijn historische betekenis duidelijk maken. Wij slaven van Suriname moet hierbij je belangrijkste bron en je leidraad zijn; je moet in je presentatie laten zien dat je dit boek aandachtig gelezen hebt.

Waar in het boek vind je de nodige informatie? We helpen je op weg.

  • In de delen ‘Het tijdperk der vrijheid’ en ‘Weerzien en afscheid’ vertelt De Kom zelf her en der over zijn leven nu (begin jaren ’30) en over zijn jeugd.
  • In het voorwoord (p. 39-41) geeft De Koms dochter Judith een chronologisch overzicht.
  • In de inleiding van Tessa Leuwsha vind je De Koms levensverhaal nogmaals; deze tekst gaat door waar Wij slaven van Suriname ophoudt.

Uiteraard moet je de informatie uit die verschillende bronnen tot één geheel smeden. Misschien is het dan het handigst om het historische overzicht van Judith de Kom als basis te nemen.

Als je nog meer informatie nodig hebt om je verhaal compleet te maken, kun je nu dus ook terecht op canonvannederland.nl. Zie ook de presentatie op literatuurmuseum.nl.