Over de liefde: Opdracht

Opdracht niveau 5 | Verlies

Deze opdracht gaat over verlies. Als je daar zelf direct mee te maken hebt (gehad), kan de opdracht confronterend zijn.

Titel Over de liefde
Niveau boek niveau 5
Opdracht niveau 5 | Verlies
Studielast 3 uur
Werkvorm Individueel
Focus Thematiek
Je leert nadenken over het thema ‘verlies’ en de manier waarop een schrijver dat in een roman verwerkt.
Gemaakt door Jan Erik Grezel
Bron Bron 1
Bron 2
Bron 3

Over de liefde kun je lezen als het proces dat een vrouw doormaakt na het verlies van een geliefde. Maar het gaat niet over de rouw na de dood van de geliefde, maar over de rouw na de relatiebreuk. In deze opdracht ga je na wat de gevolgen zijn van die breuk voor ‘de verlatene’; ook besteed je aandacht aan de manieren waarop de ik-figuur met het verlies probeert om te gaan. Uiteindelijk probeer je te achterhalen in hoeverre de hoofdpersoon het verlies dragelijk weet te maken.  

A De antwoorden bij dit deel kun je voor jezelf houden en hoef je niet te delen met je docent.

  1. Wat zijn jouw ervaringen met rouw? Heb je wel eens een dierbare verloren?
  2. Zo ja, wat voor gevolgen had dat verlies op jou, op je leven, op je gedachten en gevoelens? Zo nee, welke gevolgen zou het kunnen hebben, denk je?
  3. Denk je dat ‘liefdesverdriet’ te vergelijken is met het verdriet om de dood van een geliefde? Welke overeenkomsten en verschillen zie jij tussen deze twee vormen van verlies en verdriet?


B

  1. Wat zijn volgens jou goede tips voor mensen die ernstig te lijden hebben van liefdesverdriet?
  2. Lees bron 1. Vergelijk de tips met de adviezen die jij bedacht hebt: welke tips vind je de beste en welke zijn volgens jou onzinnig?
     

C

  1. Meteen in het begin van de roman krijg je als lezer het idee dat de hoofdpersoon in een depressie zit. Op basis van welke symptomen? 
  2. Lees bron 2 en bron 3. Welke verschijnselen gelden voor de ik-figuur?
  3. Zijn er ook symptomen van depressie waaraan de ik-figuur niet lijdt?
  4. Wat doet Pip om van haar depressieve klachten af te komen?
  5. Als je de toestand van de hoofdpersoon uit het begin vergelijkt met haar toestand aan het eind, kun je dan constateren dat er iets veranderd is? Zo ja, wat en hoe is dat gekomen? Zo nee, hoe komt het dat haar situatie niet verandert?


D

  1. Een bekende uitspraak over liefde en verlies is: “It’s better to have loved and lost than not have loved at all”. Hoe kijk jij daar tegenaan? En is die uitspraak ook van toepassing op de hoofdpersoon uit Over de liefde?
  2. In een recensie schrijft iemand dat deze roman ‘niet over de liefde gaat, maar over liefdesverdriet’. Schrijf een reactie van maximaal 200 woorden aan deze recensente waarin je duidelijk maakt dat je het met haar (on)eens bent en waarom.