Over de liefde
Lezen voor de lijst
In 'Over de liefde' worstelt een lesbische vrouw met de pijn van drie mislukte langdurige relaties. Ze kijkt terug op haar jeugd in een bijzonder gezin en op het meer recente verleden om antwoord te krijgen op de vragen: Waar ging het mis? Waarom moesten die geliefden mij opeens niet meer?
Philippa – Pip voor vrienden – ziet een lange, lesbische liefdesrelatie stranden. In het verleden heeft ze al twee relaties gehad die na jaren toch schipbreuk leden. De meest recente relatiebreuk met Jula heeft een diepe wond geslagen. Pip trekt zich terug in haar huis, ze blijkt geobsedeerd door het verdriet over het ‘verlaten zijn’. In haar ‘cel’ reconstrueert ze hoe haar liefdesleven tot nu verlopen is. Alleen een bijzondere vriend, Jason, krijgt toegang tot haar huis. Hij stimuleert haar om er weer uit te gaan.
Op een wandeling door de stad krijgt ze een ernstig ongeluk, waardoor ze haar geheugen deels kwijt is. Van het ongeluk herinnert ze zich niets. In het ziekenhuis krijgt ze bezoek van haar drie broers. De jongste broer wil een (vermeend?) geheim van hun inmiddels overleden vader ontrafelen. Die zou een kostbaar schilderij hebben nagelaten. Pip gaat, als ze enigszins hersteld is, met haar drie broers naar het al lang verlaten huis van de familie in Ticino om het schilderij te vinden. Daar proberen ze erachter te komen of de jongste broer gelijk heeft. Maar wat Pip daar vindt, brengt haar op een onverwachte manier terug naar het verre verleden.
Leen het e-book of luisterboek in de online Bibliotheek-app
Lees alvast een paar bladzijden
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Over de liefde leest op zichzelf vlot en prettig, maar het is een ingewikkeld boek dat een behoorlijk beroep doet op je leeservaring, je intellectuele vermogens en je nieuwsgierigheid. Het verhaal loopt allesbehalve chronologisch, het wemelt van de literaire en historische verwijzingen en de stijl is van hoog, haast reviaans niveau. Bovendien kent de roman verschillende verhaallijnen waarbij het ingenieuze verband tussen de deelverhalen soms lastig is te zien. Niettemin kun je als lezer door de manier waarop het hoofdverhaal geschreven is, goed meeleven met de liefdespijn van de ik-figuur. Er zit zeker spanning in het boek en veel scenes en episodes, zoals het verblijf in het ziekenhuis of de reis naar Ticino, zijn vermakelijk en uitermate raak beschreven. De roman heeft een opmerkelijke ontknoping.
Om over na te denken
Heb jij ooit heftige verliefdheid gekend? Zou zo’n jeugdliefde anders zijn dan liefdes die je als volwassene ervaart?
Heb je je weleens afgewezen gevoeld als het om verliefdheid gaat? Hoe reageerde je daar op?
Wat denk je: kun jij ‘als vrienden’ omgaan met een voormalige partner op wie je verliefd was (bent?)?
Wat zouden goede en slechte methoden voor jou kunnen zijn om met liefdesverdriet om te gaan?Geheugenverlies is vaak het gevolg van een hersenbeschadiging of een hersenaandoening (zoals bij ouderdom). Welke andere oorzaken zijn er te noemen?
Prijzen
- Bekroond met de AKO Literatuurprijs (2008)
- Bekroond met de F. Bordewijk-prijs (2008)
- Bekroond met de Opzij Literatuurprijs (2008)
De schrijfster over het schrijven van dit boek
Maarten 't Hart over Doeschka Meijsing
Wat anderen van dit boek vonden
‘Ik heb genoten van Over de liefde. De thematiek sprak me aan en de schrijfstijl heb ik als zeer prettig ervaren. Doordat Philippa zichzelf niet al te serieus neemt en soms de spot met zichzelf drijft, is het een fijn personage om over te lezen. Daarnaast komt de opbouw van het verhaal heel natuurlijk over, het ene hoofdstuk vloeit over in het volgende, maar er is overduidelijk goed over nagedacht. De roman blijft namelijk spannend van begin tot eind. Een aanrader dus!’
Anne, op: scholieren.com
‘Ik vond het een lastig boek om te lezen omdat het van vroeger naar nu ging en van de ene persoon naar de andere. Het was daardoor lastig te begrijpen. Het boek zelf vond ik wel interessant omdat ik nu meer weet over het leven van een lesbienne. Pas later in het boek krijg je te weten hoe de ik- persoon heet, dat vond ik wel jammer. Deel III vond ik het leukste stuk.’
Een 4havo-leerling, op: scholieren.com
‘Maar zo pretentieus als de titel van het boek is, gaat de roman eigenlijk niet over de liefde. Eerder gaat het over verliefdheid, die vluchtige en gepassioneerde drang om ‘gewild’ te zijn door een specifieke ander, en dicht bij diegene te zijn. Daarnaast gaat het boek over andere gevoelens, zoals de angst om alleen te zijn, het gevoel verraden te zijn door een ex-geliefde. Maar over de liefde?’
Rachel Levy, op: deleesclubvanalles.nl
Uittreksel
Log in met je biebpas en bekijk het uittreksel in de Uittrekselbank. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensie
Log in met je biebpas en bekijk de recensie in LiteRom. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Over de auteur
Doeschka Meijsing (1947-2012) was een Nederlandse romanschrijfster en journaliste. Ze publiceerde ook poëzie. Als redactrice werkte ze o.a. voor de Boekenbijlage van Vrij Nederland. Sinds haar vijftigste was ze full time schrijfster. Meerdere keren leverde haar werk nominaties op voor grote literaire prijzen, zoals bij De tweede man (2000) - dat boek vind je ook op deze site (op N5), net als Robinson (N3).
De semi-autobiografische roman Over de liefde uit 2008 wordt gezien als het hoogtepunt in haar oeuvre. Blijkens haar autobiografie En liefde in mindere mate. Dagboeken 1961-1987 (2016) schreef zij al op 14-jarige leeftijd min of meer als volwassene.
Doeschka Meijsing overleed in 2012 onverwacht aan de complicaties van een zware operatie.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Doeschka Meijsing
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst:
-
Anna Blaman
-
Oek de Jong
-
Connie Palmen
-
Erwin Mortier
-
Ilja Leonard Pfeijffer
-
Mariken Heitman