Sprakeloos: Opdracht

Opdracht niveau 5 | Betekenis

Dagblad Trouw heeft in de wekelijkse boekenbijlage één pagina met de titel 'Vandaar dit boek'. Op die pagina zet de schrijver van dat boek uiteen waarom het er is of waarom het er moest komen. Zie voor een voorbeeld bron 1.  

 

Titel Sprakeloos
Niveau boek niveau 5
Opdracht niveau 5 | Betekenis
Studielast 3 à 4 uur
Werkvorm individueel
Focus betekenis
Je leert reflecteren op de urgentie van dit boek.
Gemaakt door Pieter Waalewijn
Bron 1 trouw.nl | 'Vandaar dit boek'
Bron 2 leesclub.be | onderdeel D: interview met Lanoye in 'Het Nieuwsblad'

Tom Lanoye behandelt die vraag – waarom moest dit boek geschreven worden? – uitvoerig in Sprakeloos. Natuurlijk, het werd van hem verwacht. Zijn moeder: 'Er is maar één slag volk verfoeilijker dan mensen die slecht schrijven over hun ouders. Dat zijn mensen die niet schrijven over hun ouders.' (p. 28) En later zijn vader: 'Ik weet dat ik het niet vragen mag, manneke, maar hoe is het nu toch gesteld met dat boek van u?' (p. 59)

Aan jou nu de taak om een pagina (ongeveer 600 woorden) te schrijven over Sprakeloos, onder de titel 'Vandaar dit boek'. Maak hierbij gebruik van de informatie die Lanoye zelf daarover in de roman verstrekt: p. 9-10, 24-32, 56-64 en 357-360, om de belangrijkste te noemen. Verwerk pakkende zinnen uit de roman in je tekst. Eventueel kun je ook putten uit een interview met Lanoye uit 2009 (bron 2). Leg in je tekst ook uit waarom dit boek er pas na de dood van de vader kon komen. 
Bedenk zelf vooraf of je deze tekst schrijft als jezelf of als 'de schrijver van dit boek' (zoals gebruikelijk in 'Vandaar dit boek').