Zoekresultaten
Resultaat 1 - 10 (van 10)
Winarta
Basuki Gunawan
Eind jaren veertig. In Indonesië woedt een onafhankelijkheidsoorlog. De jonge, artistieke student Winarta is vanwege tuberculose in een sanatorium opgenomen en houdt zich afzijdig van de revolutie die hem eigenlijk niet veel kan schelen. Nog niet echt hersteld verlaat hij het sanatorium omdat hij slecht nieuws over zijn ouders heeft vernomen. Bij hun huis aangekomen hoort hij van buurtbewoners dat zijn vader en moeder op barbaarse wijze zijn vermoord, blijkbaar door ‘de vijand’ en bij vergissing....
Lezen voor de lijst, 15-18 jaar, Niveau 3, 2022
Het bittere kruid
Marga Minco
Het verhaal beschrijft het leven van de naamloze hoofdpersoon, jongste dochter in een gezin met drie kinderen: Dave, Bettie en zij. Dave woont met zijn vrouw Lotte in Amersfoort, Bettie woont met haar man Hans in Amsterdam, de hoofdpersoon met haar vader en moeder in Breda.
Lezen voor de lijst, 15-18 jaar, Niveau 3, 1957
Het jongensuur
Andreas Burnier
‘Het jongensuur’ beschrijft, in de ik-vorm, de ervaringen van het joodse meisje Simone tijdens de oorlog. In 1940, als zij 9 jaar is, krijgt ze te horen dat zij alleen, gescheiden van haar ouders, moet onderduiken. Door de jaren heen gaat ze van onderduikadres naar onderduikadres. Telkens weer moet ze zich aanpassen aan een nieuwe omgeving en bijna overal blijft ze een buitenstaander.
Lezen voor de lijst, 15-18 jaar, Niveau 4, 1969
Bezonken rood
Jeroen Brouwers
De veertigjarige Jeroen Brouwers krijgt in de vroege ochtend van 28 januari 1981 telefonisch bericht dat zijn moeder de avond tevoren is overleden.
Lezen voor de lijst, 15-18 jaar, Niveau 4, 1981
De tolk van Java
Alfred Birney
Voor een Helmondse schoenmakersdochter, een Indische voormalige oorlogstolk en hun zoon – de verteller – bestaat er geen heden. Er is alleen een belast verleden: de jeugd van de moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Brabant; de jeugd van de vader, die na de oorlog van Oost-Java naar Nederland vlucht; en de jeugd van de verteller die, geterroriseerd door zijn paranoïde vader, zijn tienerjaren op een internaat doorbrengt.
Lezen voor de lijst, 15-18 jaar, Niveau 3, 2016
De hemel van Heivisj
Benny Lindelauf
Het is 1938 als Fing Boon haar verhaal begint. Fing is het oudste meisje in een groot en arm gezin. Met haar twee zusjes en vier broers, haar vader en haar oma woont ze in een groot huis, dat Negen Open Armen heet en dat een eind buiten een Zuid-Limburgs stadje staat. Aan het begin van het verhaal valt een droom van Fing in duigen: in plaats van dat ze mag doorleren voor onderwijzeres, moet ze gaan werken bij de Sigarenkeizer. Dat werk stelt niet veel voor: ze wordt vooral ingehuurd als vriendin...
Lezen voor de lijst, 15-18 jaar, Niveau 3, 2010
Oorlog en terpentijn
Stefan Hertmans
De ik-verteller Stefan Hertmans kreeg in 1981 twee cahiers waarin zijn grootvader Urbain Martien zijn levensverhaal had opgeschreven. Hij wilde er altijd al iets mee doen, maar het materiaal bleef toch zo'n dertig jaar liggen.
Lezen voor de lijst, 15-18 jaar, Niveau 5, 2013
Post voor mevrouw Bromley
Stefan Brijs
'Ik weet niet of je het al hebt gehoord, maar ons land heeft dringend helden nodig. Echte helden.'
Lezen voor de lijst, 15-18 jaar, Niveau 3, 2011
Montyn
Dirk Ayelt Kooiman
Als je van oorlogs- en avonturenboeken houdt, is dit echt een boek voor jou. Het boek beschrijft het spectaculaire leven van de Nederlandse kunstenaar Jan Montyn.
Lezen voor de lijst, 15-18 jaar, Niveau 3, 1982
Godenslaap
Erwin Mortier
Helena Demont loopt tegen de honderd en blikt al schrijvend terug op haar veelbewogen leven. Ze groeide op in een stad in België aan de rivier, samen met haar homoseksuele broer Edgard. Haar vader is eigenaar van een aantal winkels in de stad. Haar moeder komt oorspronkelijk uit Artesië in Noord-Frankrijk.
Lezen voor de lijst, 15-18 jaar, Niveau 6, 2008