De zesde mei: Opdracht

Opdracht niveau 1 | Mening

Een eventuele opdracht titel

De rest van de eventuele inleiding.

Titel De zesde mei
Niveau boek niveau 2
Opdracht niveau 1 | Mening
Studielast 1 uur
Werkvorm individueel
Focus mening
Je leert je eigen mening over het boek verwoorden.
Gemaakt door Marlies Schouwstra

Vraag 1

Hieronder staan zeven uitspraken van leerlingen die De zesde mei hebben gelezen. Noteer bij elke uitspraak of je het wel of niet eens bent met de schrijver en licht je mening toe met een argument en/of een voorbeeld uit het boek.


Vraag 2

Denk je dat je een andere mening over De zesde mei zou hebben als je N2 of N3 zou hebben? Of staat je oordeel over dit boek los van je niveau? Leg je antwoord uit.

Zeven meningen

  1. Het taalgebruik van dit boek is niet heel moeilijk. Dialogen en beschrijvingen worden prettig afgewisseld waardoor je het boek wel makkelijk doorleest.
  2. De gebeurtenissen waren wel schokkend: ik had nooit gedacht dat de BVD toe zou laten dat Pim Fortuyn vermoord werd. Dat was erg verrassend en hield het boek tot de laatste bladzijde spannend.
  3. De gebeurtenissen in het boek kwamen zeer echt op mij over. Dit kwam onder andere doordat er personages in voorkwamen die in het echt ook bestonden (Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf). Er gebeurden ook geen dingen die in het echt niet hadden kunnen gebeuren.
  4. Het boek is een  thriller. Ik had dan ook verwacht dat het een heel spannend boek zou zijn, maar vond dit erg tegenvallen. Ik was in zekere zin wel benieuwd naar het einde, maar spannend vond ik het verhaal zeker niet.
  5. Ik vond het een interessant boek, omdat het onderwerp, de moord op Pim Fortuyn, me interesseerde. Ik wilde wel eens weten hoe het allemaal precies zat en heb ook dingen op internet opgezocht.
  6. Ik vond het begin van het boek wel saai en langdradig. Daar had de schrijver wat meer afwisseling in moeten brengen. Ook begreep ik in het begin niet dat het boek verschillende verhaallijnen had. Daarna begreep ik het wel beter.
  7. Het boek heeft me aan het denken gezet. Dat zoiets zomaar in Nederland kan gebeuren…