't Hooge Nest
Lezen voor de lijst
De schrijfster Roxane van Iperen gaat met haar gezin in een oude villa wonen in de Gooise bossen: ’t Hooge Nest. Ze ontdekt dat het huis in de oorlog bewoond werd door de Joodse zussen Lien en Janny Brilleslijper en hun familie. Van Iperen reconstrueert hun levens. De zussen zijn tijdens de oorlog actief in het verzet en bieden onderdak aan tientallen Joodse onderduikers. Totdat ze op een dag worden verraden.
Geholpen door Nederlandse politiemensen voeren de nazi’s de familie en de onderduikers af naar Westerbork. Vandaar gaan zij na enige tijd ‘op transport’ naar verschillende concentratiekampen. Vrijwel niemand overleeft de kampen. Op basis van veel documenten en vraaggesprekken geeft Roxane van Iperen een zeer indringend beeld van het leven van de zussen, hun familie en de verzetsvrienden vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De huiveringwekkende ontberingen en de gruwelijke dood van talloze geïnterneerden in de kampen worden onomwonden weergegeven. Als door een wonder overleven de zussen, die er bij de bevrijding door de Russen zeer slecht aan toe zijn. Het boek eindigt met hun moeizame terugkeer in het naoorlogse Nederland.
Leen het e-book of luisterboek in de online Bibliotheek-app
Lees alvast een paar bladzijden
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
’t Hooge Nest is geen fictie. Je mag aannemen dat veel van wat Van Iperen schrijft, in werkelijkheid zo gebeurd is, al kun je vragen stellen bij de directe weergave van gesprekken, gedachten en gevoelens van de personen. In het tweede deel is de angst om ontdekt te worden voortdurend voelbaar. Het derde deel vertelt over de mensonterende, afschuwelijke omstandigheden in de kampen. Dat is voor een lezer, zoals de schrijfster zelf zegt, ‘zware kost’. Wie dit boek gaat lezen, moet beseffen dat er verschrikkelijke dingen worden beschreven.
Om over na te denken
Kun jij je een voorstelling maken van een oorlogssituatie waarin je nooit meer veilig bent?
Heb jij je weleens verraden gevoeld? Hoe reageerde je daarop?
Hoe belangrijk is het dat bijna tachtig jaar na het einde van een oorlog nog steeds boeken verschijnen die de verschrikkingen uit die tijd beschrijven?
Kan een schrijver, op basis van documenten en interviews, gesprekken van personen uit een (ver) verleden woordelijk correct weergeven? En hoe realistisch kan de verwoording zijn van zintuiglijke waarnemingen, gevoelens en gedachten van die personen?
Prijzen
- Bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2019
- Genomineerd voor de NS Publieksprijs 2020
Gesprek met de schrijfster
Wat anderen van dit boek vonden
‘Hoewel het verhaal over 't Hooge Nest en natuurlijk vooral over de zussen Brilleslijper me erg aanspreekt, heb ik het niet met plezier gelezen. Dat is niet vanwege de inhoud maar vooral vanwege de stijl. Hoewel Van Iperen vooral geprobeerd heeft beeldend te schrijven, vond ik dat er te veel feiten en uitleg in het boek stonden. […] Aan het einde was ik vooral erg blij dat de zusters de oorlog overleefd hebben en ik vind hun lef erg inspirerend, waardoor ik de stijl van het gehele boek met liefde zou willen bagatelliseren.’
Jiska, op: scholieren.com
‘Roxane van Iperen confronteert ons niet alleen met de gruwelijke feiten, maar beschrijft die ook zo intens mogelijk. Bovendien ziet ze er niet tegenop in het hoofd van haar historische personages te kruipen, hun gedachten dramatisch te verwoorden. ‘Zwijgen is geen optie’, schrijft ze. En: ‘Niets is onbeschrijflijk.’’
Onno Blom, op: volkskrant.nl
‘De grote thema's van verzet, verraad en Jodenvervolging komen samen in het leven van Lien en Janny en hun verwanten. Er zijn weinig onderwerpen die zich zo lenen voor een spannend boek als de oorlogsjaren van de familie Brilleslijper.
Toch is Van Iperen er niet helemaal in geslaagd om tot het einde toe te blijven boeien. Te vaak onderbreekt ze de vrij ingewikkelde en feitenrijke oorlogsgeschiedenis van de familie Brilleslijper met uitweidingen over het verloop van de oorlog, die bovendien niet altijd relevant zijn.’
Willem Bouwman, in: Nederlands Dagblad (via LiteRom)
Uittreksel
Log in met je biebpas en bekijk het uittreksel in de Uittrekselbank. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensie
Log in met je biebpas en bekijk de recensie in LiteRom. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Over de auteur
Roxane van Iperen (1976) groeide op in Nederland, België en Spanje. Na haar studie rechten in Amsterdam werkte ze van 2001 tot 2011 als jurist en adviseur voor verschillende advocatenkantoren en bedrijven. In 2016 verbleef ze voor het online journalistiek platform De correspondent een tijd in Brazilië. Dat leverde haar eerste boek op: Schuim der aarde, ‘een aangrijpende roman over het leven op een zandvlakte en in een drukke stad in Brazilië, een wereld waarin moraliteit een hol begrip is en maar één ding telt: overleven’ (website van de schrijfster).
Het non-fictieboek ’t Hooge Nest, waarvoor ze veel onderzoek deed en waaraan ze zes jaar werkte, betekende haar doorbraak bij het grote publiek. Van Iperen maakte in 2021 indruk met haar 4-meilezing. Die tekst is ook opgenomen in Brieven aan ’t Hooge Nest (2021), waarin lezers van ’t Hooge Nest reageren met persoonlijke herinneringen en waarin nieuwe informatie over personen uit het boek wordt ontsloten. In hetzelfde jaar schreef Van Iperen ook het boekenweekessay De genocidefax.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Roxane van Iperen
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst
-
Jona Oberski
-
Anne Frank
-
Cynthia McLeod
-
Tessa de Loo
-
Jessica Durlacher
-
Marga Minco
-
Benny Lindelauf