Birk
Lezen voor de lijst
Mikael leeft met zijn ouders volkomen afgezonderd op een klein eiland in de Noordzee. In het begin van het boek verdrinkt Mikaels vader. Mikael verzwijgt tegenover zijn moeder wat er precies is gebeurd. Zij kan de dood van haar man niet accepteren. Mikael krijgt de man-/vaderrol opgedrongen. Maar hij zondert zich in de loop van de roman steeds meer af, vooral in het leegstaande huis van een overleden buurvrouw. Daar observeert hij een zeemeeuw die op een nest zit te broeden.
Karl, een ruwe zeebonk, is de enige andere bewoner van het eiland. Mikael helpt hem soms. Ondertussen ontfermt Mikael zich over het zeemeeuwjong, dat wordt uitgebroed. Mikaels moeder gedraagt zich hoe langer hoe meer als geliefde tegenover haar zoon. Eigenlijk wil hij vluchten, maar hij kan nergens heen.
Leen het e-book en luisterboek in de online Bibliotheek-app
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek of karaokeboek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Birk leest gemakkelijk. In het begin kun je het idee hebben dat je een kinderboek in handen hebt, maar gaandeweg krijg je een ander gevoel: het verhaal snoert je de keel. Het wordt chronologisch verteld met een paar flashbacks; dat zijn vooral herinneringen van Mikael aan de tijd dat zijn vader er nog was.
Als lezer moet je de beklemming wel een beetje kunnen aanvoelen. Het verhaal is zeker niet spannend. De spanning zit vooral in die broeierige sfeer thuis bij Mikael en in de omgang met de buurman. Je vraagt je ook af waar het vreemde gedrag van de moeder toe zal leiden.
Let op de stijl van Birk. Die stijl is zeker interessant voor leerlingen met gevoel voor fraaie beelden en rake, origineel verwoorde typeringen. Birk biedt een fijne leeservaring door de beschrijvingen van eenvoudige, herkenbare handelingen, gevoelens en gedragingen.
Om over na te denken
Schik je je naar de omgeving waarin je woont (een drukke stad, een plattelandsdorp, een vrijwel onbewoond eiland) of moet je de omgeving zoeken die bij jou past?
Is het normaal of uitzonderlijk dat een jongen/meisje de vader-/moederrol op zich neemt als een van de ouders niet meer aanwezig is?
Als je een dierbare verliest, is het dan normaal dat je diegene af en toe ‘ziet’ en tegen hem of haar 'praat'?
Wat kan de zorg voor een kwetsbaar of hulpeloos wezen je bieden?
Wanneer gaat ouderliefde té ver?
Prijzen
- In 2015 bekroond met de Dioraphte Literatour Publieksprijs Meer informatie.
- In 2015 bekroond met de Academica Literatuurprijs Meer informatie.
- In 2015 bekroond met de Nederlandse Boekhandelprijs Meer informatie.
Boekpresentatie
Boekbespreking
Wat anderen van dit boek vonden
'Het is geen zielig verhaal over een eenzaam jongetje op een afgelegen eiland: Mikael is dan weer ontroerend, dan weer stuurs en krijgt woedeaanvallen. Mikael voelt aan als een kleine vulkaan die op uitbarsten staat.'
Op: hotel-boekenlust.nl
'Meerdere elementen maken dit boek zo ontzettend interessant. Ten eerste de mooi geformuleerde beschrijvingen en de geweldig beschreven machteloosheid waarmee alle gebeurtenissen omgeven zijn. Daarnaast de realistische manier waarop vanuit het oogpunt van Mikael geschreven wordt, zowel wanneer hij nog klein is als wanneer hij een tiener is. Ook de wijze waarop Mikael vrienden probeert te maken en voor zijn meeuwtje zorgt en het gevoel en de hoop die dit naar voren brengt is erg bijzonder. En de relatie tussen Mikael en zijn moeder, die pijnlijk blijft en gekenmerkt wordt door mateloze stemmingswisselingen en een genuanceerd verschil tussen goed en kwaad.'
Daisy Bakker, op: deleesfabriek.nl
'Als een verkenning van ongemakkelijke intimiteit is Birk zeer geslaagd. Hoe verder de roman vordert, hoe meer alles doordrenkt is van een beklemmende, incestueuze sfeer. Je mond zakt er regelmatig bij open, zonder dat Robben hiervoor een beroep hoeft te doen op plastische taferelen.'
Sebastiaan Kort, in: NRC Handelsblad
Uittreksel
Log in met je biebpas en bekijk het uittreksel in de Uittrekselbank. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensie
Log in met je biebpas en bekijk de recensie in LiteRom. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst
-
Floortje Zwigtman
-
Arjen Lubach
-
Stefan Brijs
-
Philip Huff