Foon: Opdracht

Opdracht niveau 3 | Kwesties

Titel Foon
Niveau boek niveau 4
Opdracht niveau 3 | Kwesties
Studielast 2 uur
Werkvorm individueel
Focus kwesties: raadsels
Je leert te reflecteren op één van de hoofdthema’s van de roman.
Gemaakt door Janneke Blok
Bron Bron 1: onverklaarbare geluiden

A

  1. Wat doe je als je iets niet weet, bijvoorbeeld hoe de acteur uit die ene film ook alweer heet?
  2. Stel je voor: je hebt geen toegang tot het internet. Wat doe je dan als je iets niet weet? Bedenk ten minste drie alternatieven.


B

Lees het nieuwsbericht uit 2016 over mysterieuze geluiden die nu ook Nederland hebben bereikt (bron 1) en bekijk de filmpjes onderaan het artikel. Tip: als je op YouTube de zoekterm ‘onverklaarbare geluiden’ invoert, vind je nog veel meer van dit soort filmpjes.

  1. Wat vind jij de meest waarschijnlijke verklaring die wordt genoemd?
  2. Waarom willen mensen zo graag een verklaring, denk je?
  3. Wat doet het met jou als je iets niet kunt verklaren? Kies één of meerdere van de volgende reacties en leg je antwoord uit: het frustreert me – het maakt me nieuwsgierig – het maakt me bang – het fascineert me – het prikkelt mijn verbeelding – het stelt me gerust – iets anders, namelijk …


C

De vele filmpjes die je op internet kunt vinden van dit soort onverklaarbare geluiden en die wetenschappers in 2012 voor een groot raadsel stelden, inspireerden Marente de Moor om Foon te schrijven.  

  1. Wat betekent ‘foon’ als wetenschappelijke term? Je mag internet gebruiken.
  2. Herlees p. 177-8. Wat is ‘de foon’ volgens Nadja’s vader?
  3. Nadja en Lev reageren allebei heel anders op de ‘Grote Geluiden’ die ze horen. Beschrijf het verschil en probeer dit ook te verklaren aan de hand van wat je over beide personages te weten bent gekomen. (100 woorden)
  4. Naast de ‘Grote Geluiden’ doen zich nog meer raadselachtige gebeurtenissen voor in Foon, die je misschien niet altijd kon plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de 100-jarige, pratende raaf. Geef nog twee voorbeelden.
  5. Stel dat je deze gebeurtenissen zou moeten verklaren. Hoe zou die verklaring dan luiden? Maak gebruik van je antwoord op C3.
  6. Er is één groot raadsel dat aan het einde van het boek min of meer wordt opgehelderd, namelijk wat er gebeurde in ‘dat ene jaar dat ik me liever niet herinner’. Vond je de ‘oplossing’ bevredigend, of maakte het voor het verhaal uiteindelijk niet zo veel uit wat er toen precies gebeurde? (100 woorden)  


D

Kies twee van onderstaande uitspraken en reageer daarop in een korte tekst. Verwijs daarbij naar je eigen leeservaring van Foon en concrete voorbeelden uit het verhaal. (250 woorden)

A ‘Foon is een pleidooi voor het raadsel’ (Marente de Moor, Boekenkrant)
B ‘Het lezen van een roman zou niet moeten zijn als het oplossen van een rebus’ (Marente de Moor, Letteren Live)
C ‘Ik kijk graag griezelige films, maar dat griezelen zelf is eigenlijk het leukst. Wanneer de puzzel dan uiteindelijk is opgelost, is er geen reet meer aan.’ (Marente de Moor, Boekenkrant)
D ‘Het wordt je als [schrijver] vaak niet in dank afgenomen als je niet expliciet bent.’ (Marente de Moor, Boekenkrant)
E Je hoeft een boek niet altijd volledig te begrijpen om het toch mooi te kunnen vinden (redactie Lezen voor de lijst)