Foon
Lezen voor de lijst
Ver weg, ergens diep in de Russische bossen nabij Sint-Petersburg, wonen Lev en Nadja. Ooit runde het biologenechtpaar er samen met buitenlandse vrijwilligers een asiel voor verweesde berenwelpen. Nu, volledig overgeleverd aan elkaar en het dierenrijk waarvan ze onderdeel uitmaken, verliest de man zijn geheugen. De vrouw strijdt juist tegen haar herinneringen aan die ene dag in 2005, het jaar waaraan ze liever niet meer denkt.
Ondertussen zijn er de ‘Grote Geluiden’, die nu eens als trompetgeschal klinken en dan weer als een reusachtig beest. Is het misschien iets tektonisch of meteorologisch? Lev hoopt het. Terwijl hij op onderzoek uitgaat, neemt Nadja haar toevlucht tot de verbeelding. Dan komt hun zoon Dimka met de mededeling dat Esther, ‘de Hollandse’ die ooit als vrijwilliger voor hen werkte, terugkomt. Lukt het Nadja dan toch eindelijk de realiteit onder ogen te komen?
Leen het e-book en luisterboek in de online Bibliotheek-app
Lees alvast een paar bladzijden
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Foon laat zich niet altijd gemakkelijk lezen door onze natuurlijke neiging om van alles een kloppend verhaal te willen maken. Als lezer wil je absoluut weten wat er zich in dat ene jaar voor vreselijks heeft afgespeeld, maar wie zich daar te veel op focust, mist waar het in deze roman werkelijk om gaat. Als je graag boeken leest om aan het denken te worden gezet en erg van de stijl van een verhaal kunt genieten, is Foon een goede keuze.
In het boek wordt geregeld verwezen naar gebeurtenissen uit de Russische geschiedenis. Als je hier niet veel vanaf weet, helpt het je daar informatie over op te zoeken. Vervolgens is het interessant om na te denken over de vraag of Foon zich overal ter wereld had kunnen afspelen of dat het een typisch Russisch verhaal is.
Om over na te denken
Heb je ooit iets meegemaakt dat je je liever niet herinnert? Hoe ga je daarmee om?
Kun je alleen dromen over de toekomst of is het ook mogelijk om over het verleden te dromen?
‘Het is goed iets te weten wat je weten kunt, maar het is mooier iets te geloven dat je niet kunt weten,’ schreef Toon Hermans in 1980. Wat vind jij?
Zou jij je ver van de bewoonde wereld eenzaam voelen? Of kun je je ook/juist omringd door mensen eenzaam voelen?
Prijzen
- Bekroond met de Jan Wolkers Prijs 2019
- Bekroond met de F. Bordewijk-prijs 2019
- Genomineerd voor de BookSpot Literatuurpijs Fictie 2019
- Genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2019 (longlist)
Interview
Vlogboek
Wat anderen van dit boek vonden
‘Marente de Moor (1972) is niet bepaald een schrijfster van heldere boodschappen, klare lijnen, stevige verhalen. Eerder kun je haar werk esthetisch, poëtisch, impressionistisch noemen. […] Ook het zojuist verschenen Foon is zo’n ongewone en raadselachtige roman. Het is fraai geschreven, de Moor weet prachtig sferen op te roepen, het zit vol sprookjesachtige en magische gebeurtenissen maar waar het boek eigenlijk naartoe wil is niet erg duidelijk, de schrijfster laat het aan de lezer over om de thematiek in te vullen.’
Rob Schouten (recensent), op: trouw.nl
‘Een prachtige, raadselachtige roman. Een boek dat bij een vijfde keer lezen nog steeds nieuwe inzichten, nieuwe verrassingen zal opleveren. Poëtisch geschreven, vol magie én Russische, Sovjetgeschiedenis. Het zet je aan het denken over de aarde en hoe we ermee om gaan, over menselijke verhoudingen, ja eigenlijk over het leven. Ik moest er in het begin wel even inkomen, maar doorzetten loont.’
Jan, op: goodreads.com
‘Volgens mij moet je Foon snel lezen om je helemaal in de sprookjesachtige wereld onder te kunnen dompelen van
hoofdpersonage Nadja, dat uiteindelijk een onbetrouwbaar perspectief blijkt te zijn. De Grote Geluiden, de ‘foon’ als achtergrondruis van het leven, is een prachtige vondst. En ook de rituelen van Nadja en Lev en hun verbondenheid met de natuur en de dieren die met hen leven.’
Martijn Nicolaas, op: goodreads.com
Uittreksel
Log in met je bibliotheekpas en bekijk het uittreksel op Uittrekselbank.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensies
Log in met je bibliotheekpas en bekijk de recensies op Literom.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Opdrachten bij het boek
Over de auteur
De schrijfster en slaviste Marente de Moor (1972) woonde vlak na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie acht jaar in Rusland. Daar heeft ze vrij afgelegen gewoond - een ervaring die ze goed kon gebruiken bij het schrijven van dit boek.
In 2010 brak De Moor door met haar roman De Nederlandse maagd (op N3 op deze site). Ook Foon werd goed onthaald door de Nederlandse pers. Marente is de dochter van schrijfster Margriet de Moor; ook van haar vind je een boek op Lezen voor de Lijst (De verdronkene, op N4).
Op deze site vind je informatie over de auteur: Marente de Moor
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst
-
Nanne Tepper
-
Erwin Mortier
-
Willem Frederik Hermans
-
Tommy Wieringa
-
Louis Couperus